Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Hrabata z Gallasu, Clam-Gallasu a Hejnice - poutní místo a jeho patroni = Die Grafen von Gallas, von Clam-Gallas und Haindorf : der Wallfahrtsort und seine Schirmherren

Milan Svoboda, Jan Heinzl

Frýdlantsko | 2015


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 117
Jazyky: česky , německy
ISBN: 9788085874730
Vydáno v: Hejnice
Náklad: 1 200 ks
Poznámka: obálka Pavel Akrman
Vystaveno: pá 19. srpna 2022 11:39
Číslo položky: 385139

Kniha představuje první česky psaný souhrnný výklad dějin Hejnic, mariánského poutního místa, kde byla od středověku uctívána Panna Marie. Stručná historie této lokality v Jizerských horách na severu Čech je podána od 14. do 20. století. Autoři se věnují řádu františkánů, který po vzniku kláštera roku 1691 pečoval o poutní místo až do jara 1950. Tehdy byl klášter státní komunistickou mocí zlikvidován a následujících pět let sloužil jako místo perzekuce mužských i ženských řádů a kongregací.Pozornost je věnována zvláště čtyřem generacím hrabat z Gallasu. Gallasové vlastnili Hejnice v rámci své domény na Frýdlantsku v letech 1634–1759. Poté je převzali do patronátu Clam­-Gallasové, kteří o ně pečovali další čtyři generace do jejich konfiskace roku 1945. Autoři přibližují osudy nejvýznamnějších příslušníků těchto šlechtických rodin a také jejich sídla v Čechách, na Moravě a v Rakousku. Hejnický kostel Navštívení Panny Marie sloužil rovněž jako rodová hrobka, které je zde věnována pozornost. Knihu doplňuje soupis donátorů a příbuzných, pohřbených v hejnickém chrámu, jejich obsáhlý rodokmen, bohatá obrazová příloha a překlady českých textů a popisků do němčiny.

Komentáře ke knize
Milan Svoboda

Milan Svoboda je český jazzový hudebník, skladatel, dirigent a pedagog. Je autorem mnoha desítek vlastních skladeb, aranžmá a řady hudebních doprovodů k divadelním inscenacím. Nahrál 25 alb a řadu drobnějších nahrávek. V roce 1977 si vzal herečku Janu Paulovou, s níž má dvě dcery. Vystudoval hru na varhany na Pražské konzervatoři, studoval Muzikologii na Karlově Univerzitě v Praze a skladbu na Akademii múzických umění v Praze a na Berklee College of Music. V letech 1977–1978 hrál v Energitu Luboše Andršta, viz LP Piknik . V 90' letech vedl jazzový orchestr Contraband. Je také autorem hudby k muzikálu Pěna dní, podle novely Borise Viana. Ve svojí hudební kariéře spolupracoval se známými jmény jako například James Moody, Tony Lakatos, Aaron Scott, Phil Wilson, Maria Schneider, Jerry Bergonzi, Greg Badolato, Sonny Costanzo, Victor Mendoza, Ed Partyka, Zbigniew Namysłowski, Jarek Smietana, Jan Ptazsyn Wroblevski, Jiří Stivín, Sigi Finkel ad. Od roku 2010 také vystupuje v roli dirigenta v Divadle Járy Cimrmana ve hře Cimrman v říši hudby. Oficiální záznam této hry, kde byl Milan Svoboda jako dirigent obsazen, vznikl v roce 2016 v Tanvaldu k příležitosti oslav 50 let Divadla Járy Cimrmana. Záznam je dostupný k dispozici na internetu.

Jan Heinzl

Jan Heinzl je český historik, publicista a obecní politik. V roce 2009 získal doktorát na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Je spoluautorem publikace Hrabata z Gallasu, Clam-Gallasu a Hejnice: poutní místo a jeho patroni. Svými články přispívá například do časopisu Krkonoše – Jizerské hory. Od roku 2006 do roku 2010 byl členem zastupitelstva města Hejnice za uskupení pojmenované „Pro občany, rozvoj a Hejnice“. V následujících komunálních volbách se již do zastupitelstva, ač kandidoval, nedostal. Stejná situace se opakovala i ve volbách v roce 2014. Od roku 2015 stojí v čele spolku pro kulturu a krajinu nazvaném Frýdlantsko. Od 17. října 2017 je ředitelem Kláštera Hejnice.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat