Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Egypťanka - život výjimečné ženy za vlády Ramesse II

Hilary Wilson

Jota | 2002

Kategorie:
Štítky:

59 Kč 45 Kč

Stav:
Dobrý
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 308
Jazyky: česky
Překladatel: Hana Plšková
Vydání: 1
ISBN: 80-7217-186-0
Vydáno v: Brno
Poznámka: obálka René Senko
Vystaveno: po 19. prosince 2022 13:14
Číslo položky: 461502

Román sleduje osudy Nebetiunety, egyptské matky a manželky z posvátného města Vasetu (starořecké Théby), v pátém roce panování Ramesse II. a nabízí strhující pohled na rok jejího rušného a zajímavého života.
Provdala se za Amenmosa, vezírova hlavního tajemníka, a i když se stala matkou šesti dětí, uplatnila se jako zručná přadlena a švadlena, která ve slavném Amon-Reově chrámu zodpovídá za výrobu a údržbu posvátných oděvů a plátna. Navíc je členkou ašerského chrámového sboru ve svatyni bohyně Muty.
Nebetiunetin osobní a profesionální život během celého roku je určován mnoha svátky typickými pro Vaset, především slavností Opet, Příchodem bohyně Muty a Žňovým svátkem boha Mina. Protože vede domácnost, dohlíží na služebnictvo, stará se o manžela a rodinu a ještě vykonává náročné povolání, nezná ve svém činorodém životě nudu. Když jejího muže odvádějí pracovní povinnosti nadlouho od domova, musí si poradit s rodinnými problémy sama, a právě nezávislé rozhodování upevňuje její nezdolný charakter. Od nilských záplav na začátku roku přes zimní a letní měsíce sdílíme s Nebetiunetou úspěchy i prohry, spolu s ní prožíváme zrození, smrt, svatbu, válku, práci a učení, vše, čím prochází ona sama, její rodina a přátelé. V živých a výstižných obrazech přibližuje Egypťanka prostřednictvím smyšleného příběhu výjimečné ženy jeden rok života ve starověkém Egyptě.

Komentáře ke knize
Hilary Wilson

Hilary Wilson učila od r. 1979 egyptologii v kurzech pro dospělé a nyní několik let pracuje na univerzitě v Southamptonu. Pravidelně přednáší pro historické a archeologické společnosti. Snaží se přenést na mládež nadšení ze všeho, co se kdysi odehrávalo v Egyptě. V nakladatelství O´Mara Books publikovala knihy Národ Faraonů a Význam hieroglyfů.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více