Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Dva Ivani, aneb, Vášniví sudiči

Vasilij Trofimovič Narežnyj

Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění | 1959

Kategorie:
Štítky:

49 Kč 39 Kč

Stav:
Velmi dobrý
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Brožovaná s obálkou
Počet stran: 219
Jazyky: česky
Překladatel: Naděžda Slabihoudová
Edice: 221. svazek ed. Světová četba 675x
Vydání: 1
Vydáno v: Praha
Náklad: 13 000 ks
Poznámka: obálka František Muzika
Vystaveno: čt 12. ledna 2023 10:08
Číslo položky: 473150

Úsměvný příběh o umíněných statkářích, kteří pro maličkost prosoudili celé jmění, připomíná svou atmosférou Stroupežnického Naše furianty. Sudičská vášeň šlechtice Rýpala a paličatá nenávist pánů Ivanů nejsou však jedinými zápletkovými prvky povídky. Situaci ještě podstatněji zamotají milostné vztahy a tajné oddavky Ivanových synů s Rýpalovými dcerami. Dílko je skloubeno z mnoha komických situací, které nakonec vyústí ve všestranně šťastném zakončení.
Narežného povídka Dva Ivani, jejíž vznik je datován rokem 1825, je sice poplatna literárnímu vkusu své doby naivností zápletek a četnými sentimentálními prvky, přesto její silné satirické zabarvení a ji reálný pohled na venkovský život činí živou četbou i pro dnešní čtenáře a čtenářky.

Komentáře ke knize
Vasilij Trofimovič Narežnyj

Narodil se na Ukrajině, studoval v Moskvě, sloužil jako státní úředník v Gruzii a pak v Petrohradě. Znal dobře život kozáctva, feudální statkářské šlechty, kupectva i průmyslových podnikatelů. Své sympatie věnoval především lidem prostým, utištěným, nevolníkům, chudině a buřičům. V nich hledal i nalézal lidské ctnosti, zato mravy vládnoucích vrstev ostře kritizoval. Proto také jeho díla trpěla cenzurními zásahy a některá mohla být v úplnosti vydána až po roce 1918. I když Narežného dílo není prosto vlivu dobového sentimentalismu a moralistního didaktismu, stalo se pro svůj národní, lidový a kritický ráz zjevným předchůdcem realismu Puškinova a Gogolova. V počátcách své literární činnosti Narežnyj psal historické tragédie a básně, později humorné obrazy ze života, dobrodružné povídky a romány, z nichž nejpozoruhodnější jsou romány "Rossijskij Žilblaz" , "Čornyj god" , "Bursak" a povídky "Dva Ivana" a "Harkuša" .

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu