Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Dobrodružství Andráse Jelkyho

Lajos Hevesi, János Czibor

Albatros | 1985


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 244
Jazyky: česky
Ilustrátor: Eduard Hájek
Překladatel: Jan Lichtenstein
Edice: 167. svazek ed. Knihy odvahy a dobrodružství 682x
Vydání: 1
ISBN: 13-889-85
Vydáno v: Praha
Náklad: 40 000 ks
Vystaveno: čt 24. prosince 2020 16:44
Číslo položky: 137682

Když se András Jelky, devatenáctiletý krejčí a hlavní hrdina dobrodružného románu loučí se svými rodiči v maďarském městečku Baje - touží totiž nejen prohloubit své zkušenosti v řemesle, ale také poznat cizí kraje a procestovat svět - netuší, jak vrchovatě se mu jeho přání vyplní.
Nejprve pracuje po nějakou dobu v dílně svého bratra, který žije ve Vídni - a přestože by zde mohl být spokojen, nemá ani tady stání. A tak ho bratr pošle do Paříže, do jednoho z předních krejčovských salónů.
A právě na této cestě se začne odvíjet celá řada dobrodružství, jež má András prožít. V Německu sice unikne verbířům, zanedlouho poté je však zajat. I když se mu podaří uprchnout, čeká jej nebezpečná cesta po oceánu - a nakonec Jižní Amerika.
András pozná i Afriku, nemine ho otroctví, ale opět se mu podaří prchnout. Zachrání ho loď plující do Číny, ale i zde je András vystaven vážnému nebezpečí, a proto prchá do Kantonu, který v té době patřil k holandským državám. Zdání, že se zde definitivně usadí - ožení se totiž a má i vlastní dílnu - je klamné.
Záhy je pověřen vedením výpravy na Cejlon.
A o tom, že ani zde dobrodružství našeho hrdiny , jehož postava není smyšlená - András Jelky byl skutečně známým maďarským cestovatelem 18. století - nekončí, se čtenáři přesvědčí sami.

Komentáře ke knize
Lajos Hevesi

Lajos Hevesi, německy Ludwig Hevesi, vlastním jménem Lajos Lőwy byl maďarský a rakouský novinář a spisovatel židovského původu. Studoval medicínu a klasickou filologii v Budapešti a ve Vídni, ale studia nedokončil, protože se začal aktivně věnovat novinařině a psaní knih, od roku 1872 pod pseudonymem Hevesi podle svého rodiště. Svá díla psal maďarsky i německy. Od roku 1866 redigoval budapešťský německý deník Pester Lloyd a přispíval humoristickými fejetony do Breslauer Zeitung. V letech 1871–1874 vydával časopis pro mládež Kleine Leute. Roku 1875 se usadil ve Vídni, pracoval jako zástupce šéfredaktora deníku Fremden-Blatt, věnoval se hlavně divadelním recenzím a další umělecké kritice a stal se jedním z nejvýznamnějších uměleckých kritiků v posledních desetiletích existence Rakouska-Uherska. Roku 1910 spáchal ve svém vídeňském bytě sebevraždu. Je autorem cestopisů, monografií, esejů, povídek a jednoho románu. Ve spolupráci s několika přáteli založil maďarský humoristický list Borsszem Janko, který se brzy stal velice populární.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat