Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Divnovlásky

Irena Obermannová

Eroika | 2003


49 Kč 39 Kč

Stav:
Velmi dobrý
Dostupnost: Skladem na prodejně
Vazba: Pevná
Počet stran: 177
Jazyky: česky
Edice: 2. svazek ed. Deník šílené manželky 8x
Vydání: Vyd. 6. [i.e. 4.]
ISBN: 9788086337319
Vydáno v: Praha
Vystaveno: pá 10. února 2023 14:54
Číslo položky: 496245

Návrat šílené manželky – i tak by mohl znít titul této knihy Ireny Obermannové Divnovlásky. Jedná se o volnou variaci na předchozí Deník šílené manželky, příběh šestatřicetileté Xénie a jejích dvou dcer Kristýny a Justýny. Ani tentokrát se nenese vyprávění v ufňukaném tónu, mnohem spíš autorka opět nabízí překotné, vtipné a poutavé čtení o svérázné trojici děvčat, které jejich manžel a tatínek ponechal napospas osudu.
Zatímco v předešlém příběhu znamenal pro Xénii rozchod s manželem novou, šokující životní zkušenost, kterou se snažila okamžitě a tím pádem i dost nešikovně řešit, nyní se setkáváme s Xénií jakoby dospělejší, samostatnější, ale také osamělejší, což však pro Obermannovou neznamená, že změní tón svého vyprávění: také Divnovlásky jsou rychlou groteskou, kdy se i sebevážnější životní situace mění v pověstnou banánovou slupku, na které hrdinka vždycky uklouzne, a přesto, že ona sama brečí, obecenstvo se směje. Ve stejné komické nadsázce je tu nazírán v poslední době tolik diskutovaný ženský pohled na svět, otázka postavení ženy ve společnosti, ženský úděl.
Ačkoli se Irena Obermannová netají svým pocitem, že svět je „příliš mužský“, zároveň jí není nic svaté a tropí si legraci nejen sama ze sebe, ze své Xénie, ale i z celého ženského hnutí.

184 stran, 12 x 19,5 cm

Komentáře ke knize
Irena Obermannová

Irena Obermannová je česká spisovatelka, scenáristka a dramaturgyně. Narodila se v Praze. V roce 1980 maturovala na Gymnáziu Ohradní a v roce 1986 absolvovala pražskou FAMU, obor dramaturgie a scenáristika. Pracovala jako dramaturg ve tvůrčí skupině ČT Anny Beckové na několika diskuzních pořadech . Svou první knihu napsala až ve čtyřiatřiceti, druhá kniha Deník šílené manželky. Kniha Dopisy Kafkovi je soubor fiktivních dopisů Mileny Jesenské Franzi Kafkovi, smyšlená protiváha Kafkových Dopisů Mileně. Je rozvedená. Z manželství s hudebníkem Danielem Kohoutem má dcery Rozálii a Bereniku . V roce 2015 se stala jednou z tváří Jsme v tom společně, kampaně iniciativy HateFree Culture. Irena Obermannová se prohlašuje za feministku a o mužích tvrdí, že jsou "pomalí troubové", zatímco ženy jsou podle ní "určeny k jasnozřivosti".

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více