Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Děti umělce

Ludmila Havlínová-Dědinová, Ludmila Havlínová-Dědinová, Jan Dědina

Topičova edice | 1942


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: volná brož
Počet stran: 142, [10] l. obr. příl
Jazyky: česky
Série: Topičovy knihy českých osudů
Vydání: Topičovy knihy českých osudů
Vydáno v: Praha
Vystaveno: pá 11. prosince 2020 10:24
Číslo položky: 135363

Vzpomínková knížka dcery významného českého malíře Jana Dědiny, který na přelomu 19. a 20. století patřil k početné kolonii českých výtvarníků působících ve Francii.
Ludmila Havlínová-Dědinová zde vypráví o svém dětství ve Francii, kde i se sestrou vyrůstala v "mámivých vůních ateliérů", v kruhu bretoňských přátel a posléze, po návratu do otcova rodného kraje, v kruhu soudržné rodiny.
Text doplňují dobové rodinné fotografie.
Vyšlo v edici Topičovy knihy českých osudů.

Komentáře ke knize
Jan Dědina

Jan Dědina byl český akademický malíř, ilustrátor žánrových obrázků v časopisech, autor spisů o umělcích. Narodil se na statku č. 3 ve Strakách v početné rodině sedláka Jana Dědiny a jeho ženy Kateřiny. Vzdělával se v Pokračovací řemeslnické a obchodní škole v Mladé Boleslavi, kam ho přivedla množnost kreslit. Jeho výtvarným ambicím nedostačovala. Absolvoval studia malby v Uměleckoprůmyslové škole v Praze, kde byl žákem Františka Ženíškaa, a na Akademii výtvarných umění v malířském ateliéru Maxmiliána Pirnera a v sochařském ateliéru u Josefa Václava Myslbeka. Po ukončení studií musel roku 1893 narukovat do rakouské armády. Z Lince byl převelen do Tridentu, odkud v roce 1895 dezertoval přes Itálii do Francie. 1895–1909 Uprchl do Paříže ke svému bratrovi, rytci a sochaři Václavovi . Zde se usadil, poté žil a tvořil v Bretani. Roku 1898 se oženil s Francouzkou Jeanne Marií Anceaux , a tak snáze pronikl do francouzské společnosti. Stal se oblíbeným portrétistou akademického verismu období belle epoque a secese. Účastnil se pařížských Salonů, roku 1903 a 1910. Pracoval s Albertem Besnardem na výzdobě stropů výstavního pavilónu Malého paláce poblíž Champs-Élysées a v budově Comédie-Française, asistoval u tehdy již populárního Mihály Munkácse. Dále se věnoval kresbě a akvarelu. Osvojil si pařížský styl lehce malovaných nebo načrtnutých portrétů a figurálních studií, motivů různých žánrů od podobizen přes velkoměstský život až po exotiku. Mimo jiné ilustroval pařížský módní časopis Monde illustré a kreslil plakáty. Vděčil za tyto zakázky Luďku Maroldovi, stýkal se také s Alfonsem Muchou a přes ně se sochaři Augustem Rodinem a Emilem Antoinem Bourdellem, jemuž pomohl zorganizovat pražskou výstavu v roce 1909. Uhlazená malířská tvorba z období 1897-1910 je v posledních letech v aukcích velmi ceněna., . 1909-1941 Do Čech se Dědina s ro...

Ludmila Havlínová-Dědinová

Narozena 29. 8. 1904 v Roscofu . Autorka prózy a rozhlasových her. Dcera českého malíře Jana Dědiny , rodáka z vesnice Straky u Nymburska, který patřil na přelomu 19. a 20. století k početné skupině českých výtvarníků působících ve Francii.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více