Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Dějiny estetiky

Karel Svoboda, Emil Utitz

NČSVU | 1968


89 Kč 49 Kč

Stav:
Dobrý, až velmi dobrý
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 119, [2]
Jazyky: česky
Překladatel: Josef Čermák, J Čermák
Edice: 5. svazek ed. Orientace 38x
Vydání: Vyd. 1
Vydáno v: Praha
Náklad: 2 500 ks
Vystaveno: so 4. března 2023 12:17
Číslo položky: 511529

Svazek otiskuje dvě studie pražského rodáka Emila Utitze, vynikajícího německého estetika, kritika, psychologa a filosofa kultury. První z nich, Dějiny estetiky z roku 1932, jsou podrobným výkladem estetické problematiky, který sipřes svou zkratkovitost ponechal plnou propedeutickou hodnotu. Druhý text, přednáška Starořecká teorie umění jako úvod do evropské estetiky, je poslední Utitzovou prací (1956). Autor v ní doplňuje a upravuje své dosavadní

Z něm. orig. Geschichte der Aesthetik a text něm. přednášky přel. Josef Čermák; K vyd. připr., doslov O Emilu Utitzovi a ediční pozn. naps. Miroslav Míčko; Studii Estetické dílo Emila Utitze naps. Karel Svoboda.

Komentáře ke knize
Karel Svoboda

Narozen 8.1.1914 v Brandýse nad Labem, zemřel 23.5.1986. PhDr., DrSc., docent katedry českého a slovenského jazyka, publikace z oboru českého jazyka.

Emil Utitz

Emil Utitz byl filosof, estetik a psycholog, profesor několika univerzit i Univerzity Karlovy, který se zabýval hlavně estetikou, teorií umění a fenomenologií. Narodil se v židovské rodině podnikatele G. Utitze, v letech 1902–1906 studoval v Mnichově, v Lipsku a v Praze práva, filosofii a psychologii. Byl spolužákem Franze Kafky. Promoval na Německé univerzitě v Praze, roku 1911 se habilitoval na univerzitě v Rostocku, kde pak do roku 1924 přednášel estetiku a psychologii a v letech 1924–1933 byl profesorem filosofie na univerzitě v Halle. Po nacistickém převratu byl penzionován a odešel do Prahy, kde do obsazení roku 1939 přednášel filosofii a psychologii na Německé univerzitě. Patřil ke kroužku německy mluvících literátů kolem J. Urzidila a byl spoluzakladatelem Cercle philosophique de Prague. Stýkal se s německými emigranty a pražskými umělci Jeho českým protějškem byl Jan Blahoslav Kozák. Dne 30. července 1942 byl Utitz deportován do Terezína, kde podobně jako Leo Baeck patřil mezi prominentní vězně, spravoval knihovnu a přednášel pro vězně na různá témata. Přežil koncentrační tábor, 1945 se vrátil do Prahy a přednášel s různými obtížemi na Karlově univerzitě. Byl vědeckým pracovníkem Filozofického ústavu ČSAV v Praze. Roku 1947 vydal knihu Psychologie života v Terezínském koncentračním táboře, kde mimo jiné popisuje pravidelné diskusní schůzky několika vědců v ghettu. Od roku 1956 působil jako profesor na univerzitě v Rostocku.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více