Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Člověk Bernard : román

Bohuslav Březovský

Václav Petr | 1945

Kategorie:
Štítky:

79 Kč 59 Kč

Stav:
Dobrý
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 422, [IV]
Jazyky: česky
Edice: 140. svazek ed. Atom 60x
Vydání: 1. vyd
Vydáno v: Praha
Vystaveno: po 27. března 2023 8:31
Číslo položky: 525187

Člověk Bernard je jedním z lidí, kteří jako by sami na sebe brali nemoc přítomného světa, hluboce ji přijímali a s vynaložením nejlepších sil své duše pracovali v sobě k jejímu překonání.
Bernard si záhy uvědomí, že svět není v pořádku a toto rozhodnutí pro dobro mohlo být sotva počátkem cesty, kterou mu bylo nastoupit. Až skrze tuto účinnou lásku, stal se ze slabocha Bernarda, nevědoucího si rady se samým sebou, člověk již silný prostý trýznivých rozporů mezi svým svědomím a svými skutky. A historii této cesty od dětství až po zralé mužství, cesty při všech bludech tolik důstojné člověka, podává tento román.
Není to příběh jen Bernardův, on nevytvářel jen sám sebe, více byl utvářen zkušenostmi, životem, to jest i lidmi, s nimiž ho moudrý osud svedl. Od starého rytířského děda Kryštofa a dobrého faráře Paryse až po soudobé přátele pražské a cizí. Je jich celá řada, jak světlých, tak odstrašujících postav.

Komentáře ke knize
Bohuslav Březovský

Bohuslav Březovský byl český prozaik a dramatik. Psal zejména psychologické romány a také se věnoval tvorbě pro mládež. V Poličce absolvoval reálné gymnázium a pak pokračoval ve studiích v Praze, na Karlově univerzitě. Zvolil si obory právo a pak i filozofii. V letech 1936 až 1938 byl redaktorem Národního osvobození a pak v letech 1939 – 1941 pracoval v nakladatelství Melantrich a Orbis. V roce 1944 byl zatčen a zbytek války strávil v koncentračním táboře Kalek u Chomutova pro manžele židovek a tzv. židovské míšence . Po návratu pracoval opět v Národním osvobození. V období 1948 – 1951 byl zaměstnán v Československém státním filmu. Dalším zaměstnavatelem mu bylo v letech 1951 – 1955 nakladatelství Československý spisovatel, byl zde redaktorem stejně, jako v dalším zaměstnání v časopisu Květen, kde pracoval v letech 1955 – 1957. Potom byl spisovatelem z povolání. V období normalizace po roce 1970 měl potíže s vydáváním knih. Byl zetěm spisovatele Karla Nového. Březovský napsal sedm románů a řadu povídek a pohádek. Jeho románová tvorba navazuje na tradici psychologické prózy. analyzuje postavení a komplikované dozrávání člověka ve světě sociálních a etických převratů. V Poličce je po něm od roku 2017 pojmenovaná ulice v nové zástavbě vznikající směrem na město Bystré.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat