Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Chtěl jsem vám dát svobodu : [Román o Stěpanu Razinovi

Vasilij Makarovič Šukšin

Svoboda | 1979

Kategorie:
Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 457, [3]
Jazyky: česky
Ilustrátor: Zdeněk Mlčoch
Překladatel: Jaroslav Piskáček
Edice: Členská knižnice 485x, Členská knižnice nakl. Svoboda 75x
Vydání: 1. vyd
ISBN: 25-088-79
Vydáno v: Praha
Vystaveno: pá 5. února 2021 11:08
Číslo položky: 150776

Celé druhově a žánrově mnohovrstevnaté dílo Vasilije Makareviče Šukšina spojuje úporná snaha postihnout složité nitro člověka jeho současnosti - a proto se zdá na první pohled nepochopitelné, proč se tento autor vrací zničehonic o 300 let zpátky, aby v románové epopeji znovu oživil slavnou postavu Stěpana (Stěnky) Timofejeviče Razina, vůdce jednoho z největších protifeudálních povstání v Rusku. Vždyť stejný záměr už před ním realizovali mnozí literární tvůrci!
V.Šukšin však nejde ve šlépějích A.Čapygina, který ve 20.letech (20.století) vykreslil romantický ideál rolnického rebela, a nepředkládá ani střízlivou sociálně-psychologickou analýzu "razinovštiny", o niž po válce usiloval St.Zlobin. Vědomě také potlačil podbízivou dekorativnost dějových okolností, zafixovanou zejména v četných legendách. Nejnovější literární podoba hrdého kozáka Stěnky je pochopitelná hlavně v kontextu ostatních autorových meditací o člověku 20.století. Šukšinův Razin jedná mnohdy unáhleně, na krutost odpovídá krutostí. Navenek drsný vůdce má ale křehkou, snadno zranitelnou duši, jež se zahlcuje lítostí a bezmezným soucitem se zástupy uražených a ponížených...

Komentáře ke knize
Vasilij Makarovič Šukšin

Vasilij Makarovič Šukšin byl ruský prozaik, scenárista, filmový herec a filmový režisér. Vasilij M. Šukšin se narodil v chudé rolnické rodině. Již od patnácti let pracoval v různých zaměstnáních, později studoval na Kinematografickém institutu v Moskvě. Filmové a literární tvorbě se věnoval od šedesátých let. Vnesl do sovětské prózy prvek hravosti a filmové zkratky, zakrátko se stal mistrem ruské grotesky, situační i slovní komiky. Nejvétši popularitu mu ovšem ve světě vydobyla svou odzbrojující bezprostředností filmová i prozaická podoba Červené kaliny . V. M. Šukšin zemřel na srdeční selhání při natáčení filmu podle románu Michaila Alexandroviče Šolochova – Bojovali za vlast. Za svou tvorbu byl Sukšin vyznamenán in memoriam Leninovým řádem.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více