Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Černý chlapec : (Zápis dětství a mládí)

Richard Wright

Družstevní práce | 1947


69 Kč 49 Kč

Stav:
Dobrý
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 379
Jazyky: česky
Překladatel: Alois Josef Šťastný
Edice: 229. svazek ed. Živé knihy. A 236x
Vydáno v: Praha
Náklad: 20 000 ks
Vystaveno: pá 28. dubna 2023 17:55
Číslo položky: 543945

Román Černý chlapec je autobiografický příběh Richarda Wrighta, ve kterém analyzuje své zážitky z dětství prožité na jihu Spojených států. Obraz tohoto období 20.let se pohybuje mezi dvěma světy (černošský vs. bělošský), které autor, jakožto velmi citlivé a introvertní dítě, těžce nese a snaží se vypořádat s nenávistí a diskriminací v americké společnosti. Na straně druhé musí také čelit nepochopení ze strany „svých lidí“.
Kniha je sondou do Wrightova života, kde můžeme sledovat jeho vztahy s rodiči nebo jeho příbuznými (viz jeho vztah s nemocnou matkou a silně náboženskou tetou, která v mladém Wrightovi vzbudí silná odpor k náboženství). Vzhledem k těžkosti se realizovat v těchto podmínkách, volí sever USA, jako místo, kde jsou mezilidské vztahy více otevřené a odcestuje do Chicaga.
Toto období je zásadní v jeho životě, přes den myje podlahy a po večerech čte Dostojevského nebo Prousta a formuje své představy o bělošské společnosti.
Téma rasismus a diskriminace provází Wrighta po celý život a jeho rovněž tématem v jeho knihách. Nelze nezmínit jeho náklonnost ke komunismu, který ale později odmítl. V jeho případě se spíše jednalo o hledání společenství, kde by mohl najít spojence a přátele. Jestli bychom hledali osobnost, která navázala na tzv. Harlemskou renesanci, byl by to nepochybně Richard Wright, jeho díla dále ovlivnily novou generaci spisovatelů a básníků jako byli Amiri Baraka, Ralph Ellison nebo James Baldwin.

Komentáře ke knize
Richard Wright

Po uveřejnění jeho Rodného syna bylo zřejmé, že se objevila nová osobnost americké prózy a že ve vývoji afroamerické literatury došlo ke kvalitativnímu skoku. Naturalisticky vyprávěný příběh měl být výkřikem do tváře společenskému svědomí a zároveň posledním varováním. Wrightova umělecká senzitivita tu dokázala zúročit hořkost osobní i kolektivní zkušenosti s iracionálními projevy rasismu. Pod vlivem levicového myšlení, jemuž byl vystaven v chicagském Klubu Johna Reeda, začal autor v této psychické nemoci společnosti rozeznávat i její racionální jádro. Dětství a dospívání prožité v chudobě, v rozvrácené rodině a stálé atmosféře možného násilí byly logickou průpravou pro pozdější postoj sociálního a rasového protestu, ale kořenily zde také Wrightovo přirozeně existenciální cítění a nikdy nepřekonaná úzkost. Jako většina protagonistů jeho děl byl autor z pocitu ohrožení či odcizení po celý život "na útěku" - z rodného Mississippi přes Memphis, Chicago a New York až do francouzského exilu, kde žil v duševní nejistotě až do smrti. Z jeho autobiografických próz se Černý chlapec stal vrcholnou ukázkou žánru. Jeho prvotina Děti stýčka Toma už názvem měla naznačit, že její hrdinové patří k netradiční generaci černochů.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více