Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Černá dáma

Jurij Osipovič Dombrovskij

Odeon | 1972

Kategorie:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 168
Jazyky: česky
Překladatel: Věra Menclová
Edice: Soudobá světová próza. Malá řada 116x
Vydání: 1
ISBN: 01-115-72
Vydáno v: Praha
Náklad: 3 500 ks
Poznámka: obálka Karel Šejna
Vystaveno: čt 18. dubna 2019 8:02
Číslo položky: 59466

Tři novely spojuje tři prozaické apokryfy ze soukromého života Williama Shakespeara. V první, titulní Černé dámě, je hrdinovi šestatřicet let, na vrcholu svých tvůrčích sil žije životem nespoutaného umělce v nespoutaném Londýně, bojuje s temnou vášní k snědolící dvorní dámě, hrdince několika desítek jeho slavných sonetů, a stále neodbytněji ho pronásleduje idea budoucího Hamleta. Další dvě novely, Druhá nejlepší postel a Královský reskript, jsou věnovány posledním létům Shakespearova života.
Biografie tohoto umělce lákala prozaiky všech dob a stylů. Jurij Dombrovskij svého hrdinu představuje jako člověka těžkého a složitého osudu. Ať už s jeho interpretací soihlasíme či ne, jedno musíme přiznat: Dombrovského tragický Shakespeare, který si o svém veršování myslí tak dojemně málo, žije na stránkách této knihy plným životem spravedlivého člověka a velkého umělce.

Komentáře ke knize
Jurij Osipovič Dombrovskij

Jurij Osipovič Dombrovskij, rusky: Юрий Осипович Домбровский byl ruský sovětský protaik, básník a literární kritik, autor memoárů. Byl též znám jako archeolog, historik umění a novinář. Původním povoláním byl historik a to také určujě charakter jeho próz. Láska k minulosti inspirovala již jeho první román s typickým návem \"Ochránce starožitností\". Obohatil jím moderní ruskou literaturu o exotické prostředí daleké Alma-Aty a nezklamal ani čtenáře dobrodružných knih, neboť dějový rámec tvoří téměř detektivní zápletka kolem objevení záhadného hroznýše. V roce 1969 vydal sbírku tří novel nazvanou \"Černá dáma\" jíž spojují tři prozaické apokryfy ze soukromého života W. Shakespeara.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více