Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Boris Vian - Jazzpetit

Boris Vian

Jazzová sekce | 1981


299 Kč 119 Kč

Stav:
Dobrý, ohnutý roh
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 155
Jazyky: česky
Překladatel: Patrik Ouřednik
Edice: 4. svazek ed. Jazz Petit 4x
Vystaveno: čt 24. března 2022 16:26
Číslo položky: 303074

Obsáhlá biografie Borise Viana – takřka mytického jazzmana, písničkáře, originálního prozaika a souputníka existencialistů – přiblížuje tragický lidský rozměr a myšlenkovou hloubku tohoto autora a zároveň podává plastický obraz doby, kdy pařížské Saint-Germain-des-Prés znamenalo pro francouzský umělecký život totéž co svéhočasu Monmartre nebo Montparnasse.

Málokterému francouzskému spisovateli druhé poloviny dvacátého století se u nás doslalo tak vřelé čtenářské odezvy jako autorovi Pěny dní, ba lze říci, že Boris Vian tkví v povědomí českých čtenářů snad i pevněji než slavný předobraz románového Jean-Sol Parlra. Postupně jsme objevovali Viana romanopisce, povídkáře a nejnověji i textaře, ale také fiktivního Vernona Sulttvana, autora skandálních románů americké drsné školy, nebo průvodce čtenáře po čtvrti Saint-Germain-des-Prés. O to více vynikne tragika osobního a zejména autorského osudu tohoto spisovatele, jehož velikost se nám dnes jeví nezpochybnitelná. Philippe Boggio, novinář působící v prestižním francouzském deníku Le Monde, čerpal látku pro svou zasvěcenou biografii z písemných pramenů i ústních svědectví Vianových blízkých. Podařilo se mu podat plastický obraz jeho života od idylického dětství – se zhoubnými následky pro osobnost, ale šťastnými pro literaturu – až po tragicky předčasnou smrt, s jejíž hrozbou Vian vlastně neustále žil. Vyvstává před námi Vian slušný hoch i Vian zlatomládežník, Vian recesista a žertéř a Vian vášnivý jazzman, Vian inženýr a Vian patafyzik, Vian syn, otec, manžel a milenec, Vian písničkář, přítel exislencialistů a zneuznaný spisovatel, jehož zabilo jeho ďábelské druhé já, autorský pan Hyde-Vernon Sullivan.

Verše přeložil Jiří Dědeček.

Komentáře ke knize
Boris Vian

Boris Vian , pseudonym Vernon Sullivan , byl francouzský prozaik, novinář a kritik, jazzový hudební skladatel, trumpetista, dramatik, písničkář, herec, malíř, překladatel, scenárista a člen kolegia patafyziky. Jeho nejznámějším románem je Pěna dní z roku 1947. Vian trpěl vrozenou srdeční chorobou, která pravděpodobně ovlivnila jeho hektický způsob života a práce. Narodil se v rodině vzdělaného obchodníka jako druhé ze čtyř dětí. Studoval jazyky, literaturu a studia zakončil na technice. Roku 1942 se seznámil Claudem Abadiem, a poté se Vian stal hudebníkem v jeho jazzovém orchestru. Druhá světová válka se Viana nijak nedotkla, neboť ji prožil mezi hudbou a mejdany. Pro nedostatek peněz byl Vian v roce 1945 nucen hledat práci, kterou nalezl ve Francouzském normalizačním úřadu. Od roku 1946 pracoval v Živnostenské komoře papírenského průmyslu. V této době napsal několik děl, která však byla vydána až později. Jeho první román Naplivu na vaše hroby se stal ve Francii bestsellerem a umožnil Vianovi stát se finančně nezávislým. Vian román prezentoval jako dílo Vernona Sullivana, Američana černé pleti, sám sebe uváděl pouze jako překladatele. Přestože mystifikace vyšla brzy najevo, Vian pod Sullivanovým jménem vydal ještě další tři romány. Příběh vyvolal bouři nevole mezi francouzskými kritiky pro své sadistické a pornografické motivy. Nakladatel tohoto díla byl obžalován pro nemravnost a Vian odsouzen k 15 dnům vězení. O rok později vyšel Vianův nejslavnější román Pěna dní, který se stal populárním až po Vianově smrti. Vian zemřel při promítání filmové verze románu Naplivu na vaše hroby na srdeční selhání. V jeho dílech se objevuje více témat, která by šlo označit jako stěžejní . Tato témata se mísí s jakousi idealizací lásky. Dále u něj lze najít prvky existencialismu jako je pocit strachu z nepřátelské společnosti a út...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více