Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Boje venkovského lidu v období temna : Povstání nevolníků v XVII.a XVIII.století : povstání nevolníků v XVII. a XVIII. století

Josef Kočí

Naše vojsko | 1953


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 197
Jazyky: česky
Edice: 19. svazek ed. Živá minulost 62x
Vydání: 1
Vydáno v: Praha
Náklad: 7 400 ks
Vystaveno: st 29. března 2023 13:02
Číslo položky: 527349

Povstání nevolníků v XVII. a XVIII. století.

Historická studie podává všeobecně srozumitelným způsobem, přehled bojů našeho venkovského lidu od husitských válek až po dobu národního obrození. Ukazuje, jak po celé toto období probíhá nepřetržitý boj vykořisťovaného venkovského lidu proti feudálům, jak se lid bránil rostoucímu útlaku a zbídačování individuálním odporem, útěkem z panství, stížnostmi u nadřízených úřadů i u panovníka a velmi často i ozbrojeným povstáním. Vylíčena je historie velkých nevolnických bouří 17. a 18. století, úskoky i tvrdost, s níž feudálové postupovali proti nevolnickým masám, a třídní charakter boje, který přes svou živelnost, lokální omezenost a roztříštěnost se stal mocným činitelem, působícím k rozkladu feudálního řádu a poté k jeho likvidaci.

Komentáře ke knize
Josef Kočí

Josef Kočí byl český historik. V roce 1939 navštěvoval II. ročník Raisova ústavu učitelského v Jičíně. V letech 1949 až 1953 působil na katedře historie Vysoké školy politických a hospodářských věd v Praze. Mezi lety 1953 až 1970 působil v Historickém ústavu Československé akademie věd. V roce 1965 získal vědeckou hodnost doktor historických věd. Od roku 1971 byl pracovníkem Ústavu československých a světových dějin ČSAV, kde byl poté dlouholetým vedoucím oddělení starších českých dějin a po určitou dobu i zástupcem ředitele. V letech 1971 až 1977 byl zaměstnán v Československo-sovětském institutu ČSAV. Publikoval práce v oboru českých dějin a dějin SSSR. Zabýval se zvláště obdobím 17. a 18. století. V letech 1977 až 1984 zastával funkci vedoucího odboru památkové péče Kanceláře prezidenta republiky Gustáva Husáka. V roce 1979 byl jmenován profesorem. V roce 1984 se stal členem korespondentem ČSAV. Působil jako vysokoškolský pedagog na různých vysokých školách v Československu i v zahraničí. Stal se jedním z hlavních představitelů československé marxistické historiografie druhé poloviny 20. století.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat