Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

9 1/2 týdne : erotický román

Elizabeth McNeill, Elizabeth Mac Neill

Premiéra | 1991


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 92
Jazyky: česky
Překladatel: Vasil Čikivďa
Vydání: 1
ISBN: 80-900798-4-9
Vydáno v: Praha
Vystaveno: so 9. ledna 2021 16:08
Číslo položky: 141704

Ano, ten film jste nejspíše viděli. Možná jste ale nevěděli, že byl natočen na základě literární předlohy. A že předlohou knihy byl skutečný příběh. Autobiografický.
Elizabeth pracovala jako vysoce postavená manažerka v New Yorku, když se náhodně seznámila se svým osudovým mužem. Jejich vztah byl založen na partnerově dominanci a její bezvýhradné oddanosti, a oba milenci byli zprvu uhranuti tou dokonalostí. O takovém vztahu vždy snili, vlastně to bylo lepší než nejsmělejší představy. Elizabeth se nachází v jakémsi blaženém oparu, a tak vlastně ani nevnímá, že to, co po ní on žádá, je stále nebezpečnější a zvrácenější. A po devíti a půl týdnech Elizabeth zjistí, že ztratila veškerou vládu nad svým tělem i nad svou myslí.
Autorka popisuje vlastní zážitky a pocity, jejichž důsledky nesla i dlouho poté, co vztah skončil, a volí k tomu hutný, částečně odosobněný styl, z něhož čtenáře mrazí. Ne, na tuto knihu jen tak nezapomenete.

Komentáře ke knize
Elizabeth McNeill

Ingeborg Day byla rakousko-americká spisovatelka, známá především pro částečně-autobiografický erotický román 9 1/2 týdne, který vydala pod pseudonymem Elizabeth McNeill. Román byl v roce 1986 zfilmován jako 9 a 1/2 týdne, v hlavních rolích Kim Basinger a Mickey Rourke. Ingeborg Day se narodila v rakouském Grazu, v listopadu 1940. Její otec, Ernst Seiler, byl od roku 1938 členem nacistické organizace SS. Poslední dva roky války prožila na statku u své babičky. V roce 1957/1958, se jako studentka střední školy zúčastnila výměnného programu AFS, kdy žila jeden rok v americké rodině a navštěvovala Eastwood High School v Syracuse, New York. Zde se potkala se stážistou Dennisem Dayem, který studoval na pastora Episkopální církve, ve White Plains. V roce 1960, po své emigraci do USA se za něj provdala. Manželé se přestěhovali do Indiany, kde na Goshen College získala v oboru germanistiky titul B.A. Několik let vyučovala v Kenosha, Wisconsin. V roce 1963 se manželům narodila dcera Ursula a syn Marek, který se narodil se závažnou nemocí, na kterou zemřel ve věku sedmi let. V roce 1970, po smrti syna opustila manžela, když se zamilovala do umělce Toma Shannona. S dcerou se za ním odstěhovala na Manhattan. Zde se stala se redaktorkou magazínu Ms. V redakci pracovala čtyři roky. Její pracovní povinnosti byly různé, od základních redakčních prací až po korekce příběhů, zde používala jméno Ingeborg Bachmann. Byla známá jako módní garderobiérka, např. v knize z roku 1975 s názvem „Levná elegance“ od Carol Troy a Caterine Milinaire, byla jejímu názoru na oblékání věnovaná celá jedna kapitola. Day zde uvádí tzv. „náklady na opotřebení" , tedy výpočet toho jaké oblečení je nošeno, kolikrát a tím určila „skutečnou hodnotu“ na jedno nošení. Day, tehdy třicetičtyřletá žena, byla zastánkyně dvou jednoduchých barevných sch...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat