Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Ztracený svět v Podzemí : 1. díl

Roderick Gordon, Brian Williams

Fragment | 2008


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 344
Jazyky: česky
Překladatel: Zdík Dušek
Edice: Will Burrows 6x, 1. svazek ed. Podzemí 9x
Vydání: 1
ISBN: 978-80-253-0640-6
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 10. prosince 2020 17:40
Číslo položky: 135150

Čtrnáctiletý Will žije se svou rodinou v Londýně a spolu s otcem sdílí vášeň pro archeologické výkopy a pátrání po zmizelém světě pod zemí. Když Willův otec při objevování podzemních chodeb náhle zmizí, rozhodne se ho Will se svým kamarádem Chesterem najít. Ve sklepě jejich rodinného domu objeví tajnou chodbu a brzy se ocitnou hluboko pod zemí, kde se skrývá temné a děsivé tajemství. Tam, kde by to nikdo nečekal, existuje utajený svět, kde žijí lidé pod krutou nadvládou. Will s Chesterem jsou zatčeni a uvězněni a čeká je vyhoštění do Hlubin, odkud se ještě nikdo nikdy nevrátil. Podaří se jim uniknout zpět na Povrch? Jaká další tajemství se skrývají v Podzemí?

Čtrnáctiletý Will Burrows je hrdinou této knihy. Žije se svou rodinou - otcem, matkou a sestrou Rebecou v Londýně. Matka tráví všechen čas u televizních pořadů a tak jedinou osobou, která se stará o domácnost, je práve dvanáctiletá Rebecca. Jediným Willovým přítelem je Chester, oba tvoří zvláštní dvojici. Will je albín s dokonale světlými vlasy, a jak sám říká, slunce není jeho přítelem. Chester je kluk, kterého trápí vyrážka po celém těle. Willův otec je ředitelem malinkého muzea a oba je spojuje vášeň pro archeologické výkopy a pátrání po zmizelém světě pod zemí. Will do tohoto koníčka vtáhne i Chestra a spolu kutají na odlehlých pozemcích Londýna. Jednoho dne se k doktoru Burrowsovi dostane balíček se zvláštní koulí, jež svítí o to více, o co méně je kolem světla. Doktor Burrows je zvyklý, že do jeho muzea nosí lidé různé staré věci v domnění, že jsou to cennosti. Ale tahle koule je pro něj zajímavá právě proto, že se věnuje historii podzemí. Začínají se kolem něj také dít zvláštní věci. Ztrácejí se kolem něj lidé, jeho sledují podivní muži s černými brýlemi, naráží na nikam nevedoucí tunely a šachty v domech. Nejpodivnější na tom je, že jsou tam, kde by podle map vůbec být neměly. Také Will a Chestr narazí na zvláštní chodbu, která je pak překvapivě zasypána jakoby zevnitř.
Po jedné hádce doktora Burrowse s jeho ženou Willův otec náhle zmizí. Will se ho se svým kamarádem Chesterem rozhodne najít. Ve sklepě jejich rodinného domu objeví tajnou chodbu, kterou také někdo zasypal. S Chestrem tedy kopou znovu a podaří se jim objevit vchod do podzemí. Také oba chlapce sledují záhadní muži v černých brýlích a pláštích. Po týdnu kopání se dostali do jeskyně a rozhodli se vydat na cestu. Ocitnou se tak hluboko pod zemí, kde se skrývá temné a děsivé tajemství. Tam, kde by to nikdo nečekal, existuje utajený svět, kde žijí lidé. Will s Chesterem jsou těmito lidmi zatčeni, uvězněni a čeká je vyhoštění do Hlubin, odkud se ještě nikdo nikdy nevrátil. Oba nechápou, co se kolem děje, lidé tady žijí ve strachu. Oba mají dojem, jako by se ocitli v 19. století. Will je odveden k výslechu, kde se vládnoucí rasa Styxů pokouší zjistit z jeho hlavy všechno, co ví o Podzemí.
Mezitím se černí muži pokouší unést také Willovu matku, ale ta si přepadení nenechá líbit. Když Rebecca zjistí, že se také Will ztratil, opět volají policii. Pak se rozjíždí kolotoč událostí, kdy matka odchází na léčení a Rebeccu posílají k tetě, z čehož vůbec nemá radost.
V podzemí Willovi oznamují, že ho odváží domů. Will nechápe a dozvídá se neuvěřitelnou skutečnost. Že se jmenuje Seth, že jeho matka žila pod zemí a uprchla s ním na povrch, že má bratra jménem Caleb a otce Jeroma, jenž ho nenávidí, protože je připomínkou selhání jeho matky. Odvážejí ho do Kolonie, kde se setkává také se svou babičkou a strýcem Tamem, který si ho hned na první pohled získá svou bodrostí. Později Will zjistí, že Tam je v jakémsi odboji proti vládě Styxů a je sledován jejich tajnou policií.
Will se trápí tím, jak pomoci Chestrovi, na jeho otázky, co s ním bude, mu každý odpovídá vyhýbavě. Will poznává, že život dole je řízen fanatickou krutovládou Styxů a každý, kdo se vzepře, je vyhoštěn do Hlubin. Jako všichni v podzemí musí pracovat a zasloužit si jídlo. Seznamuje se s životem v podzemí, poznává zákonitosti jejich života a také to, že někteří lidé z Londýna o podzemí vědí a čile s ním obchodují. Přesto se nevzdává naděje na útěk. Dozvídá se, že také jeho otec, doktor Burrows, byl v kolonii, ale nechal se dobrovolně poslat do Hlubin.
K útěku i záchraně Chestra mu nakonec pomáhá strýček Tam a jeho přátelé. Tam mu dává mapu podzemí, potraviny a dobré rady jak se chovat a hlavně ho prosí, aby byl opatrný, protože Styxové mají špehy všude.
Bohužel, plán útěku se mění, podaří se mu sice osvobodit Chestra, ovšem Cal je tajně sledoval a chce jít s nimi. To je nemožné a navíc, někdo je zradil Styxům! Will s hrůzou zjistil, že to byla Rebecca, která je vlastně dcerou jednoho z nich a byla vyslaná na povrch Willa sledovat. Nakonec se Willovi podaří uprchnout spolu s Calem, projdou Labyrintem i Věčným městem, podaří se jim uniknout hlídkám Styxů a dostat se odtokovým kanálem do Londýna. Pro Cala je to nepochopitelný svět. Je otřesen tím, co vidí, cítí a nejraději by se vrátil do podzemí. Ale Will se nakazil v podzemí nějakou nemocí, o které se vyprávěly v Kolonii historky. Stráví několik dnů v domě Burrowsových, pak je Willovi velmi zle, a proto jdou s Calem k tetě Jean. Ta se jich překvapivě ujímá a stará se o oba, dokud se Will neuzdraví.
Chester je v podzemí zase uvězněný a tentokrát ho trestají za jeho útěk daleko silněji. Je vyhoštěn do Hlubin, což se rovná smrti.
Na povrchu se Will nevzdává myšlenky zachránit Chestra. Proto se s Calem zase vydávají zpátky do podzemí. Ve Věčném městě už na ně čekají Styxové. Po honičce městěm, které je plné nezvyklé mlhy, je šťastnou náhodou odchytí strýček Tam a Imago. Vypadá to, že mají vyhráno, ale jeden ze Styxů, osobní nohsled strýčka Tama - Klíšťák - je sledoval a dává se s Tamem do boje. Tam ho porazí a než se zbytek Styxů stačí rozhoupat k akci, všichni utíkají do Labyrintu. Strýček Tam je ale raněn, a tak se obětuje za záchranu ostatních a zůstává v tunelu, aby zdržel hlídky. Imago s nimi utíká dál a dovede je do jeskyně, kde se na pár dnů mají schovat. Všem je jasné, že se z nich stávají psanci a do Kolonie se nikdo z nich nemůže vrátit.
Mezitím je Chester vyhoštěn, naloží ho na vlak do Hlubin a odváží tunely pryč. Imago navrhuje chlapcům, aby se vydali do Hlubin a pokusili se najít cestu na povrch. Imago má plán, a tak se nakonec dostávají do vlaku, kterým jede i Chester. Will i Chester se setkávají a jedou tak spolu do samotného srdce Země...
Vhodné pro děti od 11 let.

Komentáře ke knize
Roderick Gordon

Roderick Gordon je britský autor. Vyrůstal v severním Londýně. V dětství byl velmi plachým chlapcem a tak hledal útočiště v psaní a kreslení. Svoji první povídku publikoval již ve věku dvanácti let ve školním časopise. Se svým budoucím spolupracovníkem Brianem Williamsem se setkal v Londýně, kde se studoval biologii se specializací na genetiku na University College London, Brian byl na Slade School of Fine Art. Po neúspěšném pokusu přestoupit na lékařskou fakultu nakonec absolvoval University College London roku 1983, neměl ale žádné představy o své kariéře. V té době psal hudbu a také účinkoval v řadě kapel, dále ho také napadlo dostat se do filmu. Nakonec ale skončil v oblasti podnikových financí. Roku 2001 byl propuštěn, on to však bral jako vysvobození. Od té doby se více scházel se svým starým kamarádem Brianem Williamsem a v roce 2003 spolu konečně začali spolupracovat. Jejich prvním projektem byl scénář k filmu SECOND FACE. Jejich společná práce se jim velmi zamlouvala, a tak se pustili do knihy, jejíž prvotní nápad pocházel z hlavy Rodericovi manželky, Sophie. Roderick měl vždycky velký zájem o archeologii a paleontologii. Možná také proto, že jeho prapradědeček je uznáván jako jeden z předků geologie. Roderick byl tedy sám fascinován tím, co se skrývá „pod“. Když koupil dům ze 16. století, který měl prý pod sebou údajně tajnou chodbu, začal přemýšlet o charakteru knihy. Pracovali na ní v letech 2003–2004 a v roce 2005 byla poprvé vydána pod názvem HIGHFIEL MOLE. Velmi rychle se vyprodala a tím přitáhla pozornost. Barry Cunningham podepsal s Roderickem a Brianem smlouvu pro první dvě knihy v navrhované sérii. Po úpravách knihu znovu vydal v červenci 2007 a pod názvem Podzemí. Krátce poté společnost Relativity Media koupila filmová práva. Natáčení prý mělo začít v květnu 2010. Niní žije v severním Norfolku se svou ženou a dvěma syny....

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat