Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Zrzavý Orm : příběh z dob, kdy na Sever začalo pronikat křesťanství, Plavci na západ

Frans Gunnar Bengtsson

Odeon | 1973


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 378
Jazyky: česky
Ilustrátor: Adolf Born
Překladatel: Nina Neumannová, Nina Neklanová
Vydání: Vyd. 2., (v Odeonu 1.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: út 6. července 2021 10:22
Číslo položky: 202520

Román švédského humoristy z období vikingských výprav z doby, kdy do severských zemí zvolna začínalo v 10. století pronikat křesťanství.

Autor barvitě kreslí podnikavého vikingského náčelníka a jeho druhy, přímočaře líčí jejich dobrodružství a s notnou dávkou humoru zbavuje toto období nánosu mýtů. Za fasádou vznešenosti a hrdinství odkrývá středověké barbarství, lupičství a pirátství, povýšené na státní princip a morální zásadu. Drsní hrdinové jsou v autorově podání lidmi se všemi lidskými radostmi a starostmi, s dobrými i špatnými vlastnostmi.
01-082-73

Komentáře ke knize
Frans Gunnar Bengtsson

Frans Gunnar Bengtsson byl švédský romanopisec, esejista, básník a autor mnoha životopisů. Narodil se v Tåssjö, které leží poblíž Ängelholmu v provincii Skåne, a zemřel v Ribbingsfors Manor v severní části provincie Västergötland. V roce 1912 započal studium na Lundské univerzitě, kde v roce 1930 získal licenciát z filosofie. V roce 1939 se oženil s Gerdou Finemanovou. Jeho nejznámějším dílem je pravděpodobně dvoudílná vikinská sága Röde Orm, v Česku známa jako Rudý Orm, nebo Zrzavý Orm. Dále se téměř ve stovce svých esejí zabýval především historickými tématy. Kromě těchto ale napsal i jednu esej pojednávající o lidských rasách, Bengtsson byl totiž nadšeným příznivcem Francouze Arthura de Gobineaua, který byl známý svým konceptem o nadřazenosti tzv. árijské rasy člověka. Bengtsson byl také známý tím, že mu imponovali "muži činu", jako například François Villon, Oliver Cromwell, švédský král Karel XII. a Napoleon, nebo také generálové Robert E. Lee a Thomas "Stonewall" Jackson z americké občanské války severu proti jihu. Jednou měl údajně Bengtsson říci: "Jana z Arku, Karel XII. a Garibaldi jsou lidé, které bych rád poznal - neboť pravda jim byla vždy milejší než úklady."

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více