Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Zpráva o utrpení a smrti Mistra Jana Husa

Petr z Mladoňovic, Marie Záhořová-Němcová

A. Hlavatá | 1913


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Sešit
Počet stran: 10, 1 l
Jazyky: česky
Edice: Umělecké snahy 43x
Vydáno v: Praha
Vystaveno: so 3. dubna 2021 10:53
Číslo položky: 167401

Výtah, který Petr z Mladoňovic vytvořil pro potřeby lidu ze své rozsáhlé, latinsky psané zprávy o posledních Husových dnech. Psán byl asi v roce 1429 nebo 1435 a zachoval se v jediném opisu v knížecí Lobkovické knihovně v Roudnici.

Obsahuje také poslední Husův dopis a předmluvu Dr. V. Chaloupeckého. Za hlavního spolupůsobení Marie Záhořové Němcové.

Komentáře ke knize
Petr z Mladoňovic

Petr z Mladoňovic byl český spisovatel a kazatel. Pocházel z jihozápadní Moravy. O jeho dětství není nic známo. V roce 1409 se stal bakalářem svobodných umění na pražském vysokém učení . V té době už naplno probíhal zápas mezi příznivci a odpůrci reforem tehdejší katolické církve. Petr se přimkl na stranu reformátorů a to ho přivedlo přímo do centra dění. Jako písař ve službách rytíře Jana z Chlumu byl průvodcem M. Jana Husa na jeho cestě na kostnický koncil, kde s ním věrně setrval po celou dobu jeho procesu až do smrti . Mladoňovicův spisek, který o těchto událostech sepsal, se v domácím prostředí brzo rozšířil a stal se důležitým pramenem pro pochopení kostnických událostí . Následujícího roku byl také svědkem popravy Husova přítele, učeného M. Jeronýma Pražského. Obě události na něj hluboce zapůsobily a předurčily jeho dráhu po zbytek života. Roku 1416 byl jmenován mistrem na pražské univerzitě, kde napomáhal vítězství husitské věci. Od roku 1420 působil jako kazatel v kostele svatého Michala nedaleko Staroměstského náměstí v Praze. Od roku 1426 byl děkanem na univerzitě. V průběhu husitského hnutí se účastnil mnoha debat , vždy vystupoval proti táboritům. Jelikož nesouhlasil ani s husitským arcibiskupem Janem Rokycanou, byl vypovězen z Prahy, vrátit se mohl až po dvou letech. Roku 1439 se stal v kostele sv. Michala farářem a později i rektorem univerzity. Roku 1448 se ještě účastnil jednání o potvrzení kompaktát. Přínos jeho díla nespočívá v kráse literatury, ale pouze v obsahu. Ve svých dílech se snažil držet ověřených fakt.

Marie Záhořová-Němcová

Narozena 10. 5. 1885 v Táboře, zemřela 21. 5. 1930 v Brně. Učitelka, pracovnice v oboru sociální péče, spis o Boženě Němcové, loutkové hry, publikace o hrách a tancích v tělesné výchově.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více