Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Zpívající digger

Donát Sajner, Čeněk Paclt

Mladá fronta | 1955


49 Kč 39 Kč

Stav:
Mírně opotřebená
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 121, [2]
Jazyky: česky
Edice: 54. svazek ed. Vpřed 90x
Vydání: 1. vyd. [v Mladé frontě]
Vydáno v: Praha
Náklad: 45 000 ks
Poznámka: obálka James Janíček
Vystaveno: čt 23. června 2022 14:05
Číslo položky: 354384

Vyprávění o životních osudech turnovského rodáka Čeňka Paclta v Americe, Australii a Africe. Mydlář, brusič drahokamů, voják Unie za války s Mexikem, zelinář, zlatokop (digger), hledač diamantů, jejž neklidný, buřičský a zvídavý duch žene znovu a znovu do neznámých končin a neustálých útrap. Ne však ze ziskuchtivosti, ale z potřeby svobody a volnosti, které se mu nedostává, ani v ujařmené vlasti, ani v civilisovaném prostředí. Samotář milující lidstvo a ostrý kritik všeho vykořisťování, "poslední husita", jak sám sobě říká, milovaný ubohými domorodci - takový byl "zpívající digger". Toto vydání je bez mapek, ale s fotografiemi. Stejný námět zpracoval pro mládež A.J. Urban pod názvem "Přítel domorodců" (Praha, SNDK 1954).

Komentáře ke knize
Donát Sajner

Donát Šajner, vlastním jménem Jaroslav Šajner byl český spisovatel-prozaik a básník a po roce 1948 i funkcionář v kulturní politice. Po vystřídání několika zaměstnání se stal v roce 1957 redaktorem Československého rozhlasu, od roku 1972 byl vedoucím tajemníkem Svazu spisovatelů. Byl básníkem, autorem knih pro děti a mládež a rozhlasových her. Ve svých dílech často popisuje osudy prostých lidí a krásu jihu Čech. Začal psát již v době německé okupace v období Protektorátu.

Čeněk Paclt

Čeněk Paclt byl český cestovatel a prospektor. Jako první Čech navštívil pět obydlených kontinentů. Narodil se jako nejmladší syn turnovského obchodníka s drahokamy Josefa Paclta a jeho manželky Františky v domě č. 137 na turnovském náměstí. Jeho nejstarší bratr Antonín, narozen roku 1800, převzal živnost po otci a bratr František, narozen v roce 1812, se stal knězem. Po absolvování turnovské školy se Paclt vyučil mydlářskému řemeslu v Jičíně. Též se využil brusičství kamenů. Po vyučení obdržel „cestovní knížku“, jež mu povolovala cestovat po českých a rakouských zemích. Paclt chtěl poznat kus světa a zkusit se uživit mydlařinou, proto se vydal do Uher. V Uhersku se mu ale nevedlo dobře. Odešel tedy do Vídně, kde brousil opály. V letech 1840–1842 pracoval u vídeňského klenotníka Benkowitze. Později na radu bratra Antonína odešel do Varšavy. Zde začal prodávat české granáty, jež mu zasílali z Turnova. Obchodování se mu ale nedařilo a během necelých dvou let přišel o úspory, které si přivezl z Vídně. Na lodi Thomas Bennett se 26. září 1846 vydal na jednatřicetidenní plavbu z Antverp do New Yorku. Na lodi byl jediným Čechem. V New Yorku nemohl najít práci, byl oloupen a asi po týdnu chtěl na parníku Phoenix odplout do New Orleans. Během plavby na lodi vypukl poblíž Bahamských ostrovů požár. Před jejím potopením zachránila posádku fregata Providentia, která patřila americké armádě. Paclt se zde rozhodl vstoupit do armády, složil kapitánovi přísahu a podepsal pětiletou smlouvu. V armádě sloužil jako dělostřelec. Byl dopraven do přístavu Tampico a pak do Veracruz. Pravděpodobně se zúčastnil bitvy u průsmyku Cerro Gordo 18. dubna 1847, kdy se americká armáda snažila zatlačit oddíly mexického prezidenta Santa Anny. V polovině září pak s armádou vstoupil do hlavního města Mexika. Po skončení mexicko-americké války se vrátil do New Yorku. Pacltovi zbýv...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet