Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

žlutý baron - Skutečný plán Andreje Babiše - Zřídit stát jako firmu

Jakub Patočka, Zuzana Vlasatá

2017

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 168
Jazyky: česky
ISBN: 978-80-270-1674-7
Náklad: 10 000 ks
Poznámka: obálka Bohdan Lukáš
Vystaveno: st 20. října 2021 13:13
Číslo položky: 232770

Podtitul: Skutečný plán Andreje Babiše: zřídit stát jako firmu.
Kniha Žlutý baron vypráví příběh pátrání dvou novinářů Deníku Referendum, Zuzany Vlasaté a Jakuba Patočky, po odpovědi na otázku, jaké jsou skutečné úmysly Andreje Babiše v politice. Vzali vážně jeho politická hesla a začali je poměřovat s realitou. Slogan „Řídit stát jako firmu“ je přivedl do Babišových firem: do Agra Jevišovice, do Kosteleckých uzenin, k hustopečskému zemědělskému podniku a do Vodňan, kde stojí slavná drůbežárna. Jejich reportáže ukazují, že Andrej Babiš nevydělává na vzorovém řízení svých firem. Začali zkoumat, co mu tedy doopravdy přináší zisk. Tak se dostali k otázce, proč každý rok celá republika na jaře zežloutne záplavou řepkových polí. Autoři ukazují, že důvody Babišova angažmá v politice jsou rozhodně jiné a mnohem přízemnější, než jak je popisuje v rozhovorech pro své deníky Mladou frontu Dnes a Lidové noviny. Kniha je souborem čtivých reportáží a rozborů, s nimiž by se měl seznámit každý, ať už si myslí o československém „superoligarchovi“ cokoli. Vypráví nejen o Babišovi a jeho podnikání, ale také o strachu: celá řada vystupujících postav není v knize na vlastní přání jmenována. Z čeho a proč tu mají lidé dnes znovu takový strach?

168 stran, 16 nečíslovaných stran obrazových příloh, ilustrace (převážně barevné).

Komentáře ke knize
Jakub Patočka

Jakub Patočka je český novinář a politik, bývalý environmentální aktivista a dlouholetý šéfredaktor Literárních novin. Vystudoval sociologii na Masarykově univerzitě . V roce 1989 společně s Janem Beránkem založil Hnutí DUHA, jež se pod jeho vedením stalo českým členem významné mezinárodní ekologické organizace Přátelé Země. V roce 1991 stál pří zrodu časopisu Poslední generace, který se posléze v roce 1997 přejmenoval na Sedmou generaci. Byl jeho šéfredaktorem až do roku 1999 a přispívá do něj až do současnosti. Členem Zelených byl od roku 2002. V letech 2003 až 2005 spolu s Beránkem vedl Stranu zelených, za niž Patočka v roce 2004 kandidoval na prvním místě kandidátky ve volbách do Evropského parlamentu. V roce 2005 jej ve vnitrostranickém sporu porazila skupina kolem Martina Bursíka, což vedlo k Patočkově následnému odchodu ze strany. V letech 1999 až 2009 byl šéfredaktorem týdeníku Literární noviny. V roce 2005 se dostal do sporu se většinou redakce LtN, která na protest proti jeho metodám práce odešla a založila v říjnu 2005 konkurenční časopis A2. Od května 2002 byl sedm let členem správní rady Nadace Michaela Kocába, která spravuje 29 milionů korun pocházejících dle dostupných informací z vytunelovaného všeobecného investičního fondu TREND. Nadace Michaela Kocába od svého založení podporovala Literární noviny. Počátkem roku 2009 předal LtN do rukou sdružení Právo, solidarita a informace, které je spojeno s bývalým sociálnědemokratickým ministrem zemědělství Janem Mládkem, který v té době byl i ředitelem Masarykovy dělnické akademie propojené se ČSSD. O Patočkovi se psalo v souvislosti s tzv. Kuřimskou kauzou. Policie u něj doma v souvislosti s případem prováděla domovní prohlídku. Patočka pomáhal Kláře Mauerové spojit se s odborníky, kteří jí pomohli ...

Zuzana Vlasatá

Zuzana Vlasatá je česká novinářka a environmentalistka, od roku 2014 reportérka Deníku Referendum. V roce 2010 ukončila studium environmentálních studií na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Ještě během studia nastoupila v roce 2007 jako editorka v nevládním Hnutí DUHA, od podzimu 2014 je reportérkou levicového Deníku Referendum. V roce 2017 publikovala společně s aktivistou a kolegou z Deníku Referendum Jakubem Patočkou knihu Žlutý baron - Skutečný plán Andreje Babiše: Zřídit stát jako firmu, kritickou k podnikání premiéra Andreje Babiše. Kvůli prezentaci knihy před volbami do PS ČR v roce 2017 zahájil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí na podnět Babišova hnutí ANO správní řízení, v němž úřad Vlasaté společně s Patočkou uložil pokutu; tu po následném soudním sporu v roce 2019 potvrdil také soud.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Lidé také hledají

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu