Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Život a osud

Vasilij Grossman

Knižní klub | 2009


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 620
Jazyky: česky
Překladatel: Milan Horák, Jiří Honzík
Vydání: Vyd. 2., V Knižním klubu 1
ISBN: 978-80-242-2345-2 (váz.)
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Miloslav Disman
Vystaveno: po 19. září 2022 13:40
Číslo položky: 403596

Románovou kroniku Vasilije Grossmana Život a osud, která v široce rozvětveném příběhu zachycuje klíčové události druhé světové války v sovětském Rusku, stihl rok po jejím vzniku (1960) úděl všech knih, jež se svým obsahem znelíbily - autorův nemilosrdně kritický pohled na způsob, jak se Stalinův vládnoucí režim vypořádal s průběhem a dopadem války bez ohledu na nikoho a na nic kromě vlastních mocenských cílů, odsoudil tuto knihu k tomu, že ji KGB zabavila Grossmanovi při domovní prohlídce a že vyšla poprvé až o dvacet let později v Lausanne. Od tohoto okamžiku se stala celosvětovým bestsellerem.
Historická epopej líčí na pozadí "velkých dějin" životy a osudy několika desítek postav úzce či volněji spjatých s rodinou Alexandry Vladimirovny Šapošnikovové a zavádí nás do Moskvy, Stalingradu či do Kazaně, k ruskému stíhacímu leteckému pluku i k tankovému sboru na Urale, do židovského ghetta, německého koncentračního tábora či do nechvalně proslulé věznice Lubjanka. Šíří záběru i stylem vyprávění si toto dílo poprávu vysloužilo označení Vojna a mír 20. století.

Komentáře ke knize
Vasilij Grossman

Vasilij Semjonovič Grossman , vlastním jménem Josif Solomonovič Grossman , byl sovětský spisovatel. Jeho nejvýznamnější díla nemohla být v jeho vlasti mnoho let vydána. Narodil se v rodině židovských intelektuálů. Jeho otec byl chemický inženýr, matka učitelka francouzštiny. Rodiče měli svatbu v roce 1900, ale rozvedli se, když byl ještě dítě; vychovávala ho matka. V letech 1912–1914 žil s matkou ve Švýcarsku. V Kyjevě, do kterého se s matkou vrátil po pobytu ve Švýcarsku, studoval Vasilij Grossman do roku 1919. V době občanské války žil s matkou v Berdyčivu, v rodině matčiny sestry. V letech 1921 až 1923 bydlel se svým otcem v Kyjevě, kde pokračoval ve studiu. V roce 1929 absolvoval chemickou fakultu na Moskevské státní univerzitě. V lednu 1928 se oženil s Annou Petrovnou Macukovou; manželé ale po nějakou dobu žili odděleně – on v Moskvě, ona v Kyjevě. Tři roky pracoval jako chemický inženýr v Donbasu. V roce 1933 se přestěhoval s manželkou do Moskvy, kde žil v rodině matčiny starší sestry. V Moskvě získal zaměstnání jako chemik v tužkárně. Publikovat začal časopisecky koncem 20. let. Úspěšným spisovatelem se stal roku 1934, kdy zveřejnil práce Glukauf , příběh ze života horníků a Ve městě Berdyčiv ; to posílilo jeho ambice stát se profesionálním spisovatelem. Po napadení Sovětského svazu Německem, v létě 1941, byl Vasilij Grossman mobilizován. Od srpna 1941 do srpna 1945 byl zvláštním válečným dopisovatelem deníku Krasnaja zvezda . Během německé okupace města Berdyčiv byla Grossmanova matka přesunuta do ghetta a 15. září 1941 zastřelena. Až do konce života psal spisovatel dopisy mrtvé matce. Její příběh též zobrazil v románu Život a osud. Spisovatelova jediná dcera Kateřina , která též žila v Berdyčivě, byla na začátku války převezena do pionýrského tábora a později s matkou ...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu