Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Zeměpis velehor : velehorská příroda, hory a člověk, velehory světa

Arnošt Černík, Josef Sekyra

Academia | 1969


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 393
Jazyky: česky
Vydání: 1
Vydáno v: Praha
Vystaveno: ne 7. března 2021 10:31
Číslo položky: 159912

Přehledná monografie určená nejen odborníkům, ale všem zájemcům o hory, informuje o vzniku velehor, o jejich přírodě, o vztahu člověka k velehorám a o dějinách objevů. Regionální část seznamuje s jejich geografií, geologií a historií. Probírá velehory Evropy, Přední Asie, Vysoké Asie, severovýchodní Asie, amerických kontinentů, Afriky, ostrovů Tichého oceánu, Austrálie, polárních oblastí a ostrovů i poloostrovů východoasijských. Práce věnuje velkou pozornost horolezecké činnosti, pokud měla objevitelský charakter, a přispívá i ke sjednocení nomenklatury a transkripce velehorských názvů.

Komentáře ke knize
Arnošt Černík

Arnošt Černík byl český horolezec , cestovatel, publicista, spisovatel a překladatel. Zemřel při zemětřesení na úpatí hory Huascarán jako účastník československé horolezecké expedice Peru 1970 na Huandoy, kdy celý základní tábor, údolí i přilehlé město zavalila kamenná lavina. Působil v redakční radě časopisu Krásy domova, který vydával ČSTV.

Josef Sekyra

Josef Sekyra byl český geolog, horolezec, cestovatel, dobrodruh a polárník, který se 26. prosince 1969 stal prvním Čechoslovákem, který stanul na jižním pólu. V mládí vystudoval gymnázium v Náchodě a v Novém Městě. Během druhé světové války se začal zajímat o horolezectví na Broumovsku a v Krkonoších. V roce 1947 začal studovat zeměpis a geologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Po studiích od roku 1952 působil jako geolog v Českém geologickém ústavu. V roce 1963 pracoval při speleologické expedici do Apuánských Alp v Itálii v druhé nejhlubší jeskyni světa Antro di Gorchia. V roce 1968 byl na Přírodovědecké fakultě habilitován docentem geomorfologie. Vystoupil na vrchol Pik Lenina čímž tehdy vytvořil československý výškový rekord. V letech 1966-1967 poprvé pobýval v Antarktidě. Účastnil se sovětské výpravy v zemi královny Maud a Enderbyho zemi. Podruhé se do Antarktidy vydal v letech 1969-1970 s americkou expedicí Deep Freeze v Transantarktickém pohoří, během niž se dostal i na Jižní pól. O několik dnů později se na pól vrátil přibít zde k dalším podobným alespoň symbolický ukazatel s nápisem Geologický ústav Praha 15 560 km. Byl spoluautorem objevu antarktického zkamenělého plaza rodu Lystrosaurus v lokalitě Coalsack Bluff v Transantarktickém pohoří. V době normalizace musel opustit vysokou školu a tak v následujících letech se věnoval geologii v extrémních klimatických podmínkách horkých pouští v alžírské části Sahary a později v Irácké západní poušti, v Libyi, v Maroku a v Sýrii. Zemřel 10. listopadu 2008 v Praze. Byl pohřben na Vinohradském hřbitově.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více