Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Země - krásná neznámá

Yann Arthus-Bertrand

Slovart | 2007


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 414
Jazyky: česky
Editor: Petr Hejný
Vydání: 3. přepracované vydání
ISBN: 80-7209-334-7
Vydáno v: Praha
Vystaveno: st 17. srpna 2022 10:13
Číslo položky: 383017

Kniha je výsledkem deseti let práce, statisíce nalétaných kilometrů a vyfotografovaných snímků ze všech koutů světa. Je svědectvím stavu naší planety na konci 2. tisíciletí. Jejich 11 kapitol se postupně zabývá ukázkami ještě nedotčené přírody, stejně jako stopami lidské činnosti. Znázorňuje přetváření přírodního prostředí, ale i ničení přírodních zdrojů. V knize jsou fotografie krajin, kam lidská noha ještě nevkročila a jsou v ní i fotografie nekonečných spletí obydlí v přelidněných velkoměstech.
Velmi praktické je uspořádání knihy. Vždy 15 velkých fotografií přes dvě stránky je ohraničeno čtyřstránkovými texty se záložkami, které po rozložení do stran přinášení informace o jednotlivých fotografiích tak, že nebrání v prohlížení snímků. Pro větší názornost obsahuje každá záložka i přehlednou mapu světa s body značícími místo, odkud snímek pochází.
To není abstraktní obraz, to jsou pole z velké výšky.
Po stranách jsou vidět záložky s popisy fotografií.
Každá kapitola je doprovázena úvahou o vztahu lidí k přírodě i k sobě navzájem z globálního pohledu. Řada autorů textů má společný cíl. Poukazuje na celkové změny povrchu planety z hlediska přírodního, ale i politického a sociálního. Všimá si propastných rozdílů v bohatství severu a chudobou jihu i nepříznivého pokračujícího vývoje. Např. v roce 1960 byl příjem nejbohatší pětiny světové populace třicetkrát vyšší, než příjem nejchudší pětiny. O 35 let později byl tento rozdíl již dvaaosmdesátinásobný.
V jiné kapitole je popisována situace v Brazílii, třetím největším vývozci potravin na světě, kde osmi až dvanácti milionům zemědělských dělníků bez vlastní půdy je soukromými armádami zabraňováno využívat nejúrodnější ladem ležící půdu ve vlastnictví latifundistů. V poslední kapitole jeden z autorů textů hledá východisko ze současné krize světové populace a jako priority staví vzdělání, zpomalení nárůstu populace, zdravotní péči a přístup k pitné vodě. Na udržitelný rozvoj by bylo nutno věnovat ročně asi 120 miliard dolarů. Naivně pak požaduje od bohatých zemí ekologickou daň na ropu, daň na výnosy ze spekulativních transakcí s měnami a odevzdávání části národního produktu nejbohatších zemí.

Letecké snímky vytváří iluzi odstupu od nevýznamných maličkostí a zároveň tvoří pocit spoluzodpovědnosti za osud planety. Pozorným prohlížením fotografií zjistíme, že pokud to bylo alespoň trochu možné, najdeme na mozaikách polí, sadů, lesních a vodních plochách či horských masívech nepatrného človíčka, loďku nebo malé letadlo. Toho autor využívá ke znázornění měřítka přírodních útvarů, ale zároveň zdůrazdňuje vztah člověka k fotografovanému místu. Pokud se světla týká, neponechává nic náhodě. Je zřejmé, že se na každé fotografované místo opakovaně vrací, aby zachytil to nejlepší osvětlení scenérie i přesto, že řada snímků má až reportážní charakter. Snad jediné, co mi na knize vadilo, byla deformace fotografií v místě vazby knihy, jak je z ukázek patrné. Manipulovat s téměř čtyřkilovou knihou také není jednoduché.
Město duchů v bezprostřední blízkosti elektrárny Černobyl.

Komentáře ke knize
Yann Arthus-Bertrand

Yann Arthus-Bertrand je francouzský fotograf známý především svými leteckými fotografiemi. Bertrand byl zpočátku velký specialista na fotografii zvířat. Posledních patnáct let se však věnuje svému projektu, který si klade za cíl fotograficky zachytit naši planetu pro dokumentační a politické účely. Od té doby již publikoval přes šedesát knih fotografií snímků převážně snímaných z vrtulníků nebo horkovzdušných balonů a stal se jedním z největších odborníků na leteckou fotografii. Jeho snímky se často objevují v prestižních časopisech, jako je např. National Geographic. O výstavním projektu "Alive" Arthus-Bertrand řekl:

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat