Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Ze začátku našich železnic

Eduard Bass

Státní nakladatelství | 1948


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Sešit
Počet stran: 45
Jazyky: česky
Ilustrátor: Josef Kabát
Série: Naučná četba pro čtenáře do 15 let
Vydání: 2
Vydáno v: Praha
Vystaveno: st 3. dubna 2019 14:31
Číslo položky: 58124

Knižní beletristický debut autorky, autobiografický román, v němž s odstupem let vzpomíná na rodiče, dětství, dospívání, herecké začátky v D 40 a na léta okupace: vyprávění končí znovusetkáním s E.F.Burianem, který se vrátil z koncentračního tábora a rozbíhá se k další umělecké práci.

Pět sešitů ze začátku je především román o zrání herečky, ztvárněný jako proces, během něhož se z "holky jako kluk", trpící pocity nezařaditelnosti, zato však s upřímným a horkým srdcem, rodí bytost prostoupená potřebou hrát divadlo.

Je současně i živým svědectvím o době, která formovala rodiče a autorku samu.

Komentáře ke knize
Eduard Bass

Eduard Bass, vlastním jménem Eduard Schmidt , byl český spisovatel, novinář, zpěvák, fejetonista, herec, recitátor, konferenciér a textař. Proslul zejména knihami Klapzubova jedenáctka a Cirkus Humberto. Vystudoval v Praze staroměstskou reálku, vyučil se v obchodě svého otce kartáčnictví a studoval ve Švýcarsku a Německu. Od roku 1910 vystupoval jako recitátor a zpěvák v Schöblově kabaretu U Bílé labutě. Jednalo se o spolutvůrce literárního kabaretu Červená sedma. Spolupracoval se satirickými časopisy a spolu s několika karikaturisty vydával Letáky. Působil jako fejetonista, reportér, soudničkář a divadelní kritik. Vydával kabaretní texty v edici Syrinx a satirický časopis Šibeničky. Později byl ředitelem v pražských kabaretech Červená sedma a Rokoko. V letech 1920–1942 působil jako redaktor Lidových novin. V době od května 1933 do 31. prosince 1938 byl jejich šéfredaktorem.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu