Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Ze stalinských gulagů do československého vojska

Vladimír Levora, Zora Dvořáková

Hříbal | 1993

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 246
Jazyky: česky
Ilustrátor: Václav Bláha
Edice: 3. svazek ed. Poznání 7x
ISBN: 80-901381-0-1
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Václav Bláha
Vystaveno: čt 26. května 2022 15:25
Číslo položky: 339313

Životní vzpomínky Vladimíra Levory v období kolem druhé světové války a po ní. Útěk po okupaci Čech a Moravy do Polska, odtud k českým starousedlíkům na Volyň, po udání putoval do gulagu. Z gulagu ho vysvobodil vstup do čs. jednotky formující se v Buzuluku.
Těžce zraněn u Sokolova - člen kulometné roty.
Po válce válečný invalida, malíř-výtrarník, v roce 1948 byl vyznamenán - Sokolovská pamětní medaile.
V roce 1958 - odsouzen na 18 měsíců za text knihy o Gulagu.

Komentáře ke knize
Zora Dvořáková

* 15. 12. 1934 Kladno Historička, spisovatelka, sochařka. Dr. Zora Dvořáková, vystudovala na Filozofické fakultě UK historii. Dlouho působila jako odborná pracovnice ve Státní památkové péči v Praze. Účastnila se příprav a realizace nejrůznějších muzejních a památkářských expozic, včetně československého podílu na některých světových výstavách. Během normalizace jí bylo znemožněno nadále pracovat v původním oboru, soustředila se proto na individuální vědecké bádání a literární činnost. Svůj zájem věnovala sociální a kulturní problematice českých zemí v 19. a 20. století a zejména některým předním osobnostem našeho národa. Společně s Jiřím Doležalem je spoluautorkou první životopisné publikace o životě Dr. Milady Horákové. Zora Dvořáková patří k uznávaným autorkám literatury faktu a za své celoživotní dílo získala Cenu Miroslava Ivanova.

Vladimír Levora

Vladimír Levora , byl grafik a malíř, zakladatel galerie na hradě Klenová, hrdina, který za druhé světové války bojoval v československé armádě na východní frontě, v 50. letech politický vězeň komunistického režimu. Vladimír Levora vystudoval plzeňskou reálku a začal studovat na Pedagogické fakultě v Plzni, kde se zapojil do odbojové skupiny. Po jejím prozrazení uprchl v červenci 1939 z Plzně přes Beskydy do Polska. V Katovicích čekal na vízum a poté na transport do Anglie, kam měl přes Gdyni 6. září 1939 odjet. Po vypuknutí války 1. září musela skupina emigrantů přes území Polska prchat až do Lucku a po sovětském vpádu dorazili k Rovnu, na sovětské území. Zde se se dvěma kamarády oddělil od skupiny a Levora začal pracovat jako učitel ve volyňské vesnici Novošulka u města Horochiv. Po nějaké době začaly v národnostně různorodém kraji masové přesuny obyvatelstva. Okolní německé vesnice byly odsunovány na území Německé říše, Němci odcházeli dobrovolně. Když začalo NKVD s vysídlováním polských obyvatel na Sibiř a čistilo se pásmo 500 km podél hranic od nesovětského obyvatelstva, pokusil se se dvěma kamarády odejít ze země. Nedaleko hranic byl ale udán, zadržen sovětskými pohraničníky a při výslechu tvrdil, že utíkají před Hitlerem ze zakarpatska do SSSR, protože „z ráje pracujících se neutíká“. Předpokládali, že budou deportováni ven ze sovětského území. Byli však převezeni do vnitrozemí do města Stanislavov.. Ve vězení v Poltavě se dozvěděl, že je odsouzený podle paragrafu 81 za „nedovolené překročení hranic“ na tři roky do lágru ve Vorkutě. Zde zpočátku pracoval v uhelném dole, ale později díky svému výtvarnému nadání začal pracovat jako kreslič propagačních plakátů. Vězněm byl až do roku 1942, kdy byli občané Československa amnestováni. Dne 9. prosince 1942 byl v Buzuluku zapsán do 1. československého polního praporu, se kterým se jako příslušník kulometné roty zúčastnil bitvy u Sokolova[3...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze
Lidé také hledají

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více