Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Zápisky o vojne v Galii

Gaius Iulius Caesar

Tatran | 1966

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 231
Jazyky: slovensky
Překladatel: Jozef Hrabovský
Edice: 156. svazek ed. Svetoví klasici 11x
Vydání: 1. vyd
ISBN: 61-649-66
Vydáno v: Bratislava
Náklad: 5 000 ks
Poznámka: obálka Zbyněk Sekal
Vystaveno: čt 14. ledna 2021 10:08
Číslo položky: 143079

Zaalpskú a Narbonskú Galiu, spoločne nazývané "provincia", zveril rímsky ľud a senát v roku 59 do správy Gaiovi Iuliovi Caesarovi. Jeho zápisky z 9 rokov trvajúceho zápasu provincií s Rímskou ríšou dokumentujú jednak situáciu v samotnej Galii (žijúce tam kmene, ich vzájomné vzťahy, vzbury), ale sú tiež opisom jeho cesty k nastoleniu režimu doživotnej diktatúry v Ríme.
Toto prvé slovenské vydanie bolo preložené z latinského originálu, vydaného v roku 1905 v Prahe nákladom České grafické akciové společnosti Unie.

Komentáře ke knize
Gaius Iulius Caesar

Gaius Julius Caesar byl vojevůdce a politik a jeden z nejmocnějších mužů antické historie. Sehrál klíčovou roli v procesu zániku římské republiky a její transformace v císařství. Z jeho jména pochází titul caesar a odvozené císař , kterým ale sám Caesar nebyl; prvním římským císařem se stal až jeho prasynovec a adoptivní syn Augustus . Jako stoupenec politické frakce populárů vytvořil spolu s Marcem Liciniem Crassem a Gnaeem Pompeiem Magnem tzv. první triumvirát, který po několik let dominoval římské politice. Caesarovy výboje v Galii rozšířily římskou moc hluboko na sever. Caesar dále jako první Říman pronikl do Británie a za řeku Rýn. Rozpad triumvirátu po smrti Crassa přivedl Caesara do konfliktu s Pompeiem podporovaným římským senátem. Překročením řeky Rubikonu v roce 49 př. n. l. zahájil Caesar občanskou válku, na jejímž konci se stal jediným a nesporným vládcem celého římského státu. Po uchopení moci zahájil rozsáhlé reformy římské společnosti a vlády. Rovněž byl zvolen doživotním diktátorem. Tím však podnítil Marca Junia Bruta a řadu dalších římských senátorů, aby ho o březnových idách roku 44 př. n. l. v senátu zavraždili. Strůjci tohoto činu doufali v obnovení republiky. Jejich akce ale vedla pouze k rozpoutání nového kola občanských válek, z něhož vyšel jako vítěz Caesarův adoptivní syn Octavianus, který poté nastolil římské císařství. V roce 42 př. n. l. byl Caesar římským senátem oficiálně prohlášen za jednoho z římských bohů. Mnohé z Caesarova života je nám známo z jeho vlastních Zápisků , které sepsal ze svých vojenských tažení. Mezi další soudobé prameny náleží také dochované dopisy a projevy Caesarova politického soupeře Cicerona, historické dílo Sall...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet