Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Zachovej nám, Hospodine : Češi v Rakouském císařství 1804-1918

Jiří Rak

Havran | 2013


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 424, [40] barev. obr. příl
Jazyky: česky
Edice: 7. svazek ed. Krok 3x
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 978-80-87341-15-5
Vydáno v: Praha
Vystaveno: st 23. března 2022 17:50
Číslo položky: 302113

Kniha významného historika Jiřího Raka mapuje vývoj českého vztahu k habsburské dynastii a ukazuje, že dlouhou dobu šlo o poměr loajální. I autoři zvučných jmen z časů národního obrození (Palacký, Tyl, Havlíček a další) psali díla oslavující císaře a zvláště za dlouhé vlády Františka Josefa I. lze hovořit o českém kultu panovníka. Text, psaný velmi živou a poutavou formou, je proložen množstvím dobových citátů, které – byť někdy působí až úsměvně – výše zmíněnou úctu dokládají. Ojedinělost publikace podtrhuje bohatý obrazový materiál, který mimo jiné dokumentuje oblíbenost císaře na četných předmětech denní potřeby. Stručně řečeno: úkolem nové knihy je vrátit habsburským panovníkům jejich místo v českých dějinách.
„Zachovej nám, Hospodine, císaře a naši zem,“ zpívaly celé generace našich předků a slavná melodie Josefa Haydna se stala jedním ze symbolů habsburské monarchie, a tedy i českých zemí, které byly její neodmyslitelnou součástí. Devatenácté století je u nás dobou prudkého vzestupu národní emancipace. Na konci napoleonských válek byli Češi zanikajícím etnikem, v jehož budoucnost téměř nikdo nevěřil, a na počátku první světové války zde již byl vyspělý moderní národ s rozvinutou sociální strukturou, vlastní ekonomikou a bohatou kulturou. Tohoto i v evropském měřítku ojedinělého úspěchu Češi dosáhli za vlády habsburských císařů, kteří se však po 28. říjnu 1918 stali předmětem útoků a po několik desetiletí byli představováni jako úhlavní nepřátelé českých národních snah.

Komentáře ke knize
Jiří Rak

Jiří Rak je český historik, specializující se na období 19. století, zejména na období pozdní habsburské monarchie a fenomén českého národního obrození. Absolvoval obor archivnictví a dějepis na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Pracoval mj. v Národním muzeu nebo v Československém filmovém ústavu. Oženil se s historičkou Ivanou. V letech 1991 až 2017 přednášel v Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. V rámci své práce se soustavně věnuje popisování mýtů, které panují v souvislosti s českými dějinami 19. století, obzvlášť v období národního uvědomění. Zabývá se historickou reflexí, interpretací dějin v proměnách času, myšlením a chováním lidí v kontextu nové doby. Na tato témata publikoval několik knih, řadu článků a konferenčních příspěvků. Je jedním z autorů stálé expozice "Za císaře pána..." Habsburkové v českých zemích, 1791–1914 na zámku ve Ctěnicích. Výstava obsahuje na 300 exponátů, mezi nimi i dvě pohyblivá dioramata. Roku 2015 mu bylo uděleno čestné členství v Koruně České .

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat