Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Výchova dívek v Čechách

Michal Viewegh

Petrov | 2001


49 Kč 29 Kč

Stav:
Dobrý, oděrky na obálce
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Pevná
Počet stran: 221
Jazyky: česky
Vydání: Současná česká próza
ISBN: 9788072270958
Vystaveno: út 16. srpna 2022 15:03
Číslo položky: 382670

Osobitý mnohovrstevný román zachycuje v rámci zdánlivě autentické výpovědi společenskou realitu počátku devadesátých let 20. století.
Základním pojítkem je tragický příběh mladé dívky z rodiny novodobého zbohatlíka, který se prolíná s groteskně laděnou výpovědí o poměrech na našich školách a s ironicky pojatým milostným románem mladého učitele, jenž zároveň píše knihu. Autor dovedně využívá ironie a sebeironie, mystifikuje a zároveň šikovně uplatňuje autentické autobiografické prvky. Ironie, sebeironie, invence a hlavně důkladná znalost jazyka, jeho stylotvorných sémantických a gramatických prostředků, jsou ostatně charakteristické pro celou tvorbu tohoto autora.

Komentáře ke knize
Michal Viewegh

Michal Viewegh je český spisovatel a publicista. Je držitelem prestižní Ceny Jiřího Ortena z roku 1993 a je nejprodávanějším českým spisovatelem, s více než milionem výtisků. Matka Michala Viewegha je právnička, otec byl inženýr-chemik, později starosta Sázavy. V roce 1980 maturoval na gymnáziu v Benešově. Nedokončil studium ekonomie na VŠE, ale vystudoval češtinu a pedagogiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde studium dokončil roku 1988. Již od začátku svého studia v roce 1983 publikoval povídky v Mladé frontě. Po dokončení vysoké školy se krátce věnoval vystudovanému oboru, učil na základní škole v Praze 5 – Zbraslavi, ale už v roce 1993 učitelské povolání opustil. Stal se na dva roky redaktorem v nakladatelství Český spisovatel, pak definitivně spisovatelem z povolání. Kromě románů je i autorem literárních parodií . V roce 1993 mu byla udělena prestižní Ceny Jiřího Ortena. Je prvním českým spisovatelem, který si vyzkoušel psaní románu spolu se čtenáři na Internetu v díle Blogový román Srdce domova, který je zároveň otevřenou školou tvůrčího psaní, vznikající mezi srpnem a prosincem roku 2009. Michal Viewegh však přiznává, že spisovatelství je osamělé povolání, při kterém tráví s počítačem i 10 hodin sám. Dne 10. prosince 2012 mu praskla aorta, ležel v IKEM, jeho stav byl stabilizován. Poté se rehabilitoval na klinice Malvazinky. Uvádí, že trpí melancholií a výpadky paměti. Tato událost mu pomohla si uvědomit relativitu některých problémů: „Dívám se do zahrady a najednou se vnitřně zklidním a připomenu si, že 90 % lidí s prasklou aortou nepřežije. Už nesleduju kritiku, bulvár ani politiku. Nenakupuju, nic nesháním." Michal Viewegh má dva bratry. Josef Viewegh je režisér a producent. Michal Viewegh byl dvakrát ženatý, nejdřív s Jaroslavou roz. Mackovou do roku 1996, později si v roce 2002 vzal Veronikou Vieweghovou, roz. Kodýtkovou. Má tři dcery, Michaelu , Sáru (*2...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více