Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Vesmír kolem nás

Josip Kleczek

Albatros | 1986

Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 394
Jazyky: česky
Ilustrátor: Jiří Tesař
Vydání: 1. vyd
ISBN: 13-821-86
Vydáno v: Praha
Náklad: 25 000 ks
Vystaveno: po 2. ledna 2023 9:30
Číslo položky: 466417

Po celý život jsme gravitací připoutáni k planetě Zemi. Jen kosmonauti, kteří navštívili Měsíc, se vymanili nakrátko z pout Země. Viděli a fotografovali naši modrou planetu, ničím nepodepřenou, způli osvětlenou slunečním zářením, jak se pomalu otáčí v černé prázdnotě a v naprostém tichu ubíhá na své roční pouti kolem Slunce. Bezedným mrazivým prostorem s sebou Země unáší čtyři miliardy inteligentních bytostí i s jejich starostmi, radostmi a touhou po poznání. Nikdo dnes nepochybuje o tom, že Země je pouze jedna z devíti planet sluneční soustavy a nepatrná částečka obrovského vesmíru. Slovo „vesmír" je složeno ze dvou slov: ves, které v řeči našich staroslovanských předků znamenalo všechen, a mir, což bylo shromážděni všech, svět. Vesmír tedy znamená celý svět, všechny věci na Zemi i mimo Zemi. I my jsme součástí vesmíru a článkem v jeho vývoji, stejně jako hvězdy, planety, mlhoviny či galaxie. Jsme totiž složeni ze stejných základních jednotek čili elementárních částic jako hvězdy, planety, mlhoviny, galaxie nebo kámen, rostlina, živočich, hory a moře. Ve všech věcech kolem nás i v našem těle působí stejné síly, jaké působí kdekoliv jinde ve vesmíru. Vesmír jsou vzdálené hvězdy, planety, mlhoviny, galaxie, ale vesmír je také všechno kolem nás, naše nejbližší okolí doma, ve škole, na pracovišti, v městě i v horách. Kámen a kapka rosy na květině jsou obrazem celého vesmíru. Jsou přece složeny ze stejných protonů, elektronů a neutronů jako obrovské soustavy hvězd — galaxie a jsou drženy pohromadě stejnými silami. Kamínek sebraný na cestě, kapka rosy či květina nebo studánka v lese, jsou obrazem stavby celého vesmíru a je v nich zapsána jeho dlouhá historie. Mají s námi mnoho společného. Tato knížka chce vysvětlit podstatu vesmíru, jeho jednotu i jeho dění, ale také jakou úlohu v něm má život včetně života lidí. Meze lidského poznání jsou neobyčejné — od nitra atomů až po nekonečný vesmír. Není i tato skutečnost stejným „zázrakem" jako vesmír, ve kterém žijeme a jehož jsme součásti, ale i jakýmisi „buňkami", jimiž si vesmír uvědomuje sám sebe? „ Vesmír kolem nás" je určen mladým čtenářům, kteří rádi přemýšlejí o podstatě a souvislostech věcí ve vesmíru blízkém i vzdáleném. Je to knížka náročná na vaši pozornost a namáhavá pro vaše myšleni. Avšak žádné poznání, a žádnou trvalou hodnotu vůbec, nelze dosáhnout bez námahy. Chtěl bych, aby se mnou čtenář šel krok za krokem, aby domýšlel, ověřoval, pochyboval, zkrátka aby se s knížkou popral. Pak teprv pochopí, jak je vesmír vybudován, a porozumí jeho vzniku a vývoji — je to úžasná historie, v níž jsou dějiny celého lidstva a všeho živého na Zemi jen nepatrnou událostí.
Pro lepší názornost je text provázen mnoha obrázky. Text je rozdělen na základní a doplňující. Čás¬ti vysázené drobným písmem jsou určeny čtenářům, kteří chtějí proniknout hlouběji do podstaty věcí. Na konci knihy je několik odbornějších dodatků a slovníček důležitých pojmů (v textu vyznačených hvězdičkou).

JOSIP KLECZEK

Komentáře ke knize
Josip Kleczek

Josip Kleczek byl český astronom a sluneční fyzik. Napsal také řadu odborných a populárně-vědeckých publikací, např. Velkou encyklopedii vesmíru. Narodil se v severozápadní, převážně chorvatské části dnešní Bosny a Hercegoviny, koncem 20. let se jeho česká matka se synem vrátila do své rodné obce Štěpánov nad Svratkou. Roku 1949 absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Astronomickém ústavu AV ČR v Ondřejově se věnoval především sluneční aktivitě, protuberancím a později i otázkám sluneční energie a energetické bilance Země. Jeho pedagogická činnost zahrnovala přednášky na Univerzitě Karlově a dalších vysokých školách v zahraničí. Napsal či se podílel na množství astronomických monografií a slovníků . Po mnoho let působil ve funkci prezidenta komise pro výuku astronomie při Mezinárodní astronomické unii , založil a po dobu dvaceti let vedl Mezinárodní školu pro mladé astronomy při UNESCO a IAU. Jako jediný byl dvakrát vyznamenán cenou Littera astronomica České astronomické společnosti: Na jeho počest byla pojmenována planetka Kleczek. Byl čestným občanem obce Štěpánov nad Svratkou.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet