Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Vesmír

Jiří Grygar, Zdeněk Horský, Pavel Mayer

Mladá fronta | 1979

Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 462
Jazyky: česky
Edice: 1. svazek ed. Orbis pictus 24x
Vydání: 1
ISBN: 23-090-79
Vydáno v: Praha
Náklad: 44 000 ks
Poznámka: obálka Milan Kopřiva
Vystaveno: po 5. července 2021 13:04
Číslo položky: 202211

Toto je kniha o dějinách vesmíru v uplynulých osmnácti miliardách let. O tom jakými proměnami procházela hmota od „velkého třesku“ – nejvzdálenějšího časového bodu, k němuž dnes dohlédneme, jak vznikaly, pohybují se a mění galaxie, hvězdy v nich i naše Slunce se svými planetami, i kam snad spěje další vývoj.
V první části bohatě ilustrované publikace podávají autoři srozumitelný výklad současných poznatků o vesmíru. Seznamují s moderními metodami astronomie a na základě získaných poznatků se snaží předvídat budoucí vývoj vesmíru. Druhá část pojednává o dějinách kosmu, o vědcích, kteří se snažili proniknout do tajemství vesmíru a o současné astronomické technice.
23-090-79

Komentáře ke knize
Jiří Grygar

Jiří Grygar je český astronom a astrofyzik, popularizátor vědy v oblasti astronomie, astrofyziky a vztahu vědy a víry, držitel několika ocenění. Je znám též jako dlouholetý člen Českého klubu skeptiků Sisyfos a jako člen a bývalý vicepresident Evropské rady skeptických organizací. Je členem Učené společnosti ČR, v letech 2004–2008 byl jejím předsedou. Narodil se 17. března 1936 u československých hranic ve slezském Heinersdorfu , tehdy součásti Německa v rodině československého celníka Josefa Grygara. V mládí býval skautem v oddíle v brněnských Černých Polích, do oddílu chodil i po přestěhování do Opavy. Absolvoval jedenáctiletku v brněnských Husovicích, kde odmaturoval v roce 1954. Mezi lety 1954 a 1957 studoval fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity, v letech 1957−1959 vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy astronomii. Roku 1963 získal v Astronomickém ústavu Československé akademie věd hodnost kandidáta věd, o čtyři roky později na Matematicko-fyzikální fakultě UK titul RNDr. Od roku 1959 je členem Československé, resp. České astronomické společnosti, v letech 1992–1998 byl jejím předsedou. Po vystudování astronomie pracoval až do roku 1980 v Astronomickém ústavu ČSAV, od té doby působí ve Fyzikálním ústavu Československé akademie věd / Akademie věd České republiky. Má 3 děti, z nichž nejmladší je Lukáš Grygar, překladatel, publicista a odborník na počítačové hry. Jiří Grygar působí v Oddělení astročásticové fyziky Fyzikálního ústavu AV ČR. Celý život se věnuje také popularizaci astronomie a příbuzných oborů fyziky. Publikoval více než dvě stě odborných prací a řadu populárně-naučných publikací. Je autorem, spoluautorem a přispěvatelem mnoha rozhlasových a televizních vzd...

Zdeněk Horský

Narozen 11.3.1929 v Praze, zemřel 8.5.1988 ve Dvoře Králové nad Labem. RNDr., PhDr., CSc., pracovník astronomického a historického ústavu, práce z oboru, studie o Keplerovi a o Komenském.

Pavel Mayer

Pavel Mayer je politik Německé pirátské strany. Je poslancem Berlínské sněmovny a politickým mluvčím pro ekonomický program Pirátské parlamentní frakce. Je také členem Komise pro ochranu ústavy a Komise G10 spolkové země Berlín. Mayer vstoupil do Pirátské strany v roce 2009, v Zemském sdružení strany v Berlíně se stal roku 2010 členem předsednictva a zabýval se prací na generálním sekretariátu. Dne 18. září 2011 při volbách do berlínského parlamentu byl Pavel Mayer zvolen na třetím místě kandidátky. Současně s ním byli do parlamentu zvoleni tři zaměstnanci jeho firmy. Mayer je ženatý a má jednu dceru. Je německým občanem, ale pochází z Československa, kde strávil část dětství. V roce 2012 vystoupil Pavel Mayer v televizním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pavel Mayer na německé Wikipedii.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více