Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Velká turistická encyklopedie, Olomoucký kraj

Petr David, Vladimír Soukup

Knižní klub | 2010


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 315
Jazyky: česky
Vydání: 1
ISBN: 978-80-242-1941-7 978-80-242-2843-3
Vydáno v: Praha
Vystaveno: po 18. října 2021 13:35
Číslo položky: 231680

Desátý svazek Velké turistické encyklopedie – Olomoucký kraj – obsahuje kromě abecedně řazených hesel, spousty barevných fotografií, znaků obcí, půdorysů hradů a plánků větších měst s vyznačením hlavních pamětihodností také speciální kapitoly pojednávají o zvláštnostech kraje. Seznámíme se s tradičními zvyklostmi regionu Haná, s historií neblaze proslulých čarodějnických procesů na Šumpersku, s kulturním odkazem kraje, hlavními rekreačními oblastmi, velkoplošnými chráněnými územími, naučnými stezkami. Nechybí obvyklý přehled „top“ pozoruhodností, jako jsou největší města, vodní plochy, nejvýznamnější hrady, zámky, zříceniny, církevní památky, stavby lidové architektury a české unikáty.
Olomoucký kraj je osobitý již svou polohou: začíná u hranic s Polskem a jako dlouhý klín pokračuje až do nitra Moravy. Vydáme-li se po něm od severu k jihu, půjdeme prakticky stále z kopce; z nadmořských výšek kolem 1 400 m v Hrubém Jeseníku postupně sestoupíme přes vrchoviny a pahorkatiny až rovin Hormomoravského úvalu – do žírné Hané, obilnice republiky, od romantiky Rychlebských hor a zatopených lomů na Žulovsku až k rozsáhlým lužním lesům se slepými rameny řeky Moravy v Litovelském Pomoraví.
I tady najdeme řadu unikátů: nejrozsáhlejší hrad na Moravě Helfštýn, jednu z nejstarších nepřetržitě činných papíren v Evropě ve Velkých Losinách, paleolitickou lokalitu světového významu – stanici lovců mamutů v Předmostí u Přerova, naši největší přečerpávací elektrárnu Dlouhé Stráně či muzeum olomouckých tvarůžků v Lošticích. A víte, že Hranická propast je s dosud zjištěnou hloubkou 289,5 m nejhlubší propastí ve střední Evropě? Že sloup Nejsv. Trojice v Olomouci, památka UNESCO, je nejvyšší u nás? Že na zámku Bouzov se natáčel největší počet pohádek? Že Lázně Jeseník byly prvními vodoléčebnými lázněmi na světě? Nebo že v Prostějově na náměstí vystavují v čase Vánoc neobvyklý betlém s 18 figurami v nadživotní velikosti? To a ještě mnohem víc vám nabízí Olomoucký kraj.

Komentáře ke knize
Petr David

Petr David je český spisovatel a sportovní novinář. Vystudoval na pražské Karlově univerzitě Fakultu žurnalistiky. Mezi roky 1973 a 1992 působil v deníku Československý sport, kde se posléze stal i jeho šéfredaktorem. Spolupracuje též s Českým rozhlasem a některými českými periodiky. Posléze se po roce 1992 stal s Vladimírem Soukupem spolumajitelem nakladatelství a vydavatelství S&D. Je autorem turistických průvodců a se svým přítelem Miroslavem Moravcem vydal sbírku vědeckofantastických povídek ze sportovního prostředí.

Vladimír Soukup

Narozen 20.4.1949 v Letohradě. Mgr., žurnalista, nakladatel, autor turistických průvodců.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet