Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Vejce a já

Betty MacDonald

Vyšehrad | 1989

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 293
Jazyky: česky
Překladatel: Eva Marxová
Edice: Soudobá próza 31x
Vydání: 5
ISBN: 80-7021-100-8
Vydáno v: Praha
Náklad: 99 000 ks
Vystaveno: st 27. dubna 2022 7:46
Číslo položky: 321972

Slavný autobiografický román popisuje se značným odlehčením život na slepičí farmě, kterou s manželem Bobem založili a zvelebili - v civilizací nedotčeném, panenském koutě severozápadní Ameriky. Život v primitivních podmínkách a s nelaskavým manželem nebyl pro ženu zvyklou na město uspokojivý.
Kniha začíná obdobím před narozením hlavní hrdinky Anny. Její rodiče hodně cestovali, a to i po narození svých dětí. Nejdříve se narodila Mary, pak Anna, bratr Cleve a sestra Darsie. Vyrůstala hlavně se svojí sestrou, se kterou navštěvovala různé zájmové kroužky, jezdili spolu za babičkou na prázdniny, pomáhali rodičům. Když bylo Anně dvanáct let, zemřel jí otec a o pár měsíců později se narodila nejmladší sestra Alison. O pár let později rodina velmi schudla, protože neměli nikoho, kdo by se o ně staral. Zatímco Anna přibrala na váze a pomáhala babičce s domácností, její sestra chodila na různé večírky a vodila si domů chlapce. V sedmnácti letech se Anna zamilovala do o třináct let staršího muže, kterého přivedl její bratr na víkend. O rok později se s Bobem vzali. Chystali se koupit si farmu, protože to byl Bobův sen. Farmu koupili kdesi v horách a začali připravovat vše, co mohli, aby mohli začít vydělávat peníze. Bobovi šlo všechno od ruky, ale Anně se zvykalo hůře. Měla najednou mnohem více povinností, které začala ovládat jen pomalu. Pomáhala jí nová sousedka paní Kettlová. Říkala a vysvětlovala jí vše, co bylo potřeba a spoustu věcí ji i naučila, například vyšívat. Anna ji velmi ráda navštěvovala. Poznala se nejen se svými novými sousedy a dřevorubci, ale i s indiány, kteří byli úplně jiní, než co se o nich píše v knihách. Začátkem jednoho léta se jí narodila dcera Anička. Anna však byla na farmě opravdu nešťastná. Na podzim koupili farmu v Seatlu, aby tedy byli blízko rodiny. Anna tím byla velmi překvapena a nakonec i šťastná.

Komentáře ke knize
Betty MacDonald

Betty MacDonaldová, rodným jménem Anne Elizabeth Campbell Bard , byla americká spisovatelka, autorka memoárových románů, vesměs autobiografických. Její sestrou je americká spisovatelka Mary Bardová. Humoristický žánr obohatila čtyřmi romány, které otevřeně a volně vypovídají o době, ve které žila. Svou bezprostředností, upřímností si získaly její romány velkou oblibu. Tuto oblibu zahájila vydáním knihy Vejce a já z roku 1945. Náměty čerpala z vlastního života – nesčetné množství lidí, dobrých i zlých příhod atd. Nikdy beznadějně nepropadá sebelítosti a pesimismu, ale předkládá nezdolnou naději. Mezi jejích pět sourozenců patří také neméně úspěšná spisovatelka Mary Bardová. Její otec byl důlní inženýr. Sourozenci: Mary Bard Jensenová , Sydney Cleveland Bard, Dorothea “Dede” Bard Goldsmithová, Alison Bard Burnettová . Sestra Sylvia, kterou autorka ve svém díle nezmiňuje, zemřela v dětství. V trilogii Co život dal a vzal je uváděna i další osoba, která do rodiny přibyla až v dospělosti – Madge Baldwinová, kterou spisovatelka označuje za adoptivní sestru. Prvním manželem Betty MacDonaldové byl Robert Eugene Heskett . Manželství uzavřeli v roce 1927 a vzešly z něj dvě dcery, Anne „Anka“ MacDonald Canhamová a Joan „Janka“ MacDonald Keilová . V roce 1931 Betty MacDonaldová manžela opustila a vrátila se zpět k své rodině do Seattlu. Manželství bylo oficiálně ukončeno roku 1935. Zkušenosti z prvního manželství, které trávila na slepičí farmě blízko Port Townsend ve státě Washington, zúročila spisovatelka ve svém románu Vejce a já. Spisovatelka se v dalším období svého života usadila v Seattlu, kde v době světové hospodářské krize vystřídala mnoho zaměstnání. V období 1937–1938, kdy onemocněla tuberkulózou, pobývala v plicním sanatoriu – Firland Sanatorium. Zkušenosti a zážitky ze sanatoria naplno zužitkovala v románu Morová rána ....

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu