Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Ve stínu studené války - Střední východ v letech Eisenhowerovy doktríny 1956-1960

Jan Wanner

Nakladatelství Lidové noviny | 2011


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 568
Jazyky: česky
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 978-80-7422-094-4 (váz.)
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Tomáš Didunyk
Vystaveno: st 16. prosince 2020 11:07
Číslo položky: 136208

Podtitul: "Střední východ v letech Eisenhowerovy doktríny 1958-1960".
Během let 1956–1960 proběhlo na Středním východě velmocenské „střídání stráží“. Britské a francouzské pozice v regionu byly natolik oslabeny, že se Spojené státy, dosud angažované především v zemích přiléhajících k jižní hranici Sovětského svazu, chopily své mocenské role také v arabských zemích. Stalo se tak v posledním období republikánské administrativy prezidenta Eisenhowera, který chápal tuto proměnu v kontextu globálního zápasu s „mezinárodním komunismem“, což vzápětí vyvolalo četná nedorozumění.

Bezprostředně po suezské válce byly zainteresované strany plně zaměstnány likvidací následků konfliktu. Velká Británie s Francií 3.prosince 1956 souhlasily s bezpodmínečným odchodem svých vojsk z Egypta, úplná evakuace skončila 22.prosince. Izrael ale dál okupoval Sinajský poloostrov a pásmo Gazy a kvůli sporům o právní status byl uzavřen Suezský průplav, byť pod egyptskou kontrolou. Z obou evropských mocností utrpěla Velká Británie větší ztráty. Její zájmy v arabském světě byly ohroženy prakticky všude, britští občané byli napadáni, britský majetek a instituce ničeny a britské zboží bojkotováno. Egyptská vláda nechala obsadit britské podniky a jejich britské zaměstnance pozavírala nebo vypověděla. Egypt, Sýrie a Saudská Arábie přerušily s Londýnem diplomatické styky. I arabské země k Britům tradičně přátelské považovaly za nutné se od imperialistického agresora distancovat. Jordánská vláda sáhla k ukončení smluvních vztahů s Velkou Británií, a dokonce i irácká monarchie odsoudila napadení Egypta a zvažovala odchod z Bagdádského paktu.

Rejstřík sestavili Dan Török a Jan Wanner.
Vydání první.

Komentáře ke knize
Jan Wanner

Jan Wanner je historik, specialista na moderní dějiny a dějiny mezinárodních vztahů. Ve své práci se zaměřuje především na oblast SSSR a na problematiku Středního východu. Po ukončení studia nastoupil na Katedru obecných dějin FF UK, kde působil řadu let jako odborný asistent. Později se jeho hlavním působištěm stal Orientální ústav ČSAV, naposledy pak Historický ústav AV ČR. Zároveň externě spolupracoval s FSV UK, FMV VŠE a dalšími akademickými pracovišti doma i v zahraničí. Jeho práce má příznivý mezinárodní ohlas, vysoce ceněna je například syntéza Spojené státy a evropská válka 1939–1945. Dnes je v penzi.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu