Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Válečné paměti - o válce gallské, o válce občanské, alexandrijské, africké a hispánské

Gaius Iulius Caesar

Svoboda | 1972


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 634
Jazyky: česky
Překladatel: Ivan Bureš
Edice: 16. svazek ed. Antická knihovna 179x
Vydání: 1
Vydáno v: Praha
Náklad: 29 600 ks
Poznámka: obálka Leo Novotný
Vystaveno: so 26. září 2020 16:05
Číslo položky: 117412

Pod titulem Válečné paměti se dostávají do rukou českého čtenáře obě knihy Gaia Iulia Caesara, Zápisky o válce v Galii a o válce občanské, a jeho následovníků: Hirtiův dodatek (osmá kniha) k válce v Galii a spisy autorů neznámých jmen o válce alexandrijské, africké a hispánské.

Ve svém úhrnu jsou Caesarovy Zápisky spolu s citovanými doplňky důležitou památkou z osudových desetiletí odumírající republiky, památkou o to cennější, že nese markantní pečeť doby, jež se v nich obrážela. Jejich četba nám umožńuje proniknout hlouběji do složité Caesarovy osobnosti, v níž se pojil jeden z největších světových vojevůdců – podílející se o věhlas největší osobnosti starověkých dějin s Alexandrem Makedonským – s mistrem psaného i mluveného slova, úspěšný politik s člověkem, který na své pohnuté životní pouti jen zřídka poznal osobní štěstí, a tvůrce osobní moci, jež po něm dostala své jméno, s lysým cizoložníkem, jak si ho dobírali jeho vlastní vojáci, využívajíce svobody při triumfálním pochodu.

Pro sugestivní líčení přípravy a průběhy bitev a osobní postoje Caesarova ke všem událostem, pro svůj vojenský obsah, ale i pro etiku a neméně pro svůj lapidární sloh, byly Caesarovy spisy hojně čteny evropskými vzdělanci a vojevůdci, často napodobovány, ale nikdy nedostiženy ve svém rozvrhu a duchu, nesoucím pečeť velké historické osobnosti.

Dodnes jsou vynikajícím kulturně historickým pramenem, který nás poučuje o tom, jak si razila řeckořímská civilizace cestu do západní Evropy, a jejím západním obyvatelům podává poutavý obraz dávnověku.

Komentáře ke knize
Gaius Iulius Caesar

Gaius Julius Caesar byl vojevůdce a politik a jeden z nejmocnějších mužů antické historie. Sehrál klíčovou roli v procesu zániku římské republiky a její transformace v císařství. Z jeho jména pochází titul caesar a odvozené císař , kterým ale sám Caesar nebyl; prvním římským císařem se stal až jeho prasynovec a adoptivní syn Augustus . Jako stoupenec politické frakce populárů vytvořil spolu s Marcem Liciniem Crassem a Gnaeem Pompeiem Magnem tzv. první triumvirát, který po několik let dominoval římské politice. Caesarovy výboje v Galii rozšířily římskou moc hluboko na sever. Caesar dále jako první Říman pronikl do Británie a za řeku Rýn. Rozpad triumvirátu po smrti Crassa přivedl Caesara do konfliktu s Pompeiem podporovaným římským senátem. Překročením řeky Rubikonu v roce 49 př. n. l. zahájil Caesar občanskou válku, na jejímž konci se stal jediným a nesporným vládcem celého římského státu. Po uchopení moci zahájil rozsáhlé reformy římské společnosti a vlády. Rovněž byl zvolen doživotním diktátorem. Tím však podnítil Marca Junia Bruta a řadu dalších římských senátorů, aby ho o březnových idách roku 44 př. n. l. v senátu zavraždili. Strůjci tohoto činu doufali v obnovení republiky. Jejich akce ale vedla pouze k rozpoutání nového kola občanských válek, z něhož vyšel jako vítěz Caesarův adoptivní syn Octavianus, který poté nastolil římské císařství. V roce 42 př. n. l. byl Caesar římským senátem oficiálně prohlášen za jednoho z římských bohů. Mnohé z Caesarova života je nám známo z jeho vlastních Zápisků , které sepsal ze svých vojenských tažení. Mezi další soudobé prameny náleží také dochované dopisy a projevy Caesarova politického soupeře Cicerona, historické dílo Sall...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více