Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Váhy a meč : román

Jaroslav Maria

Štorch-Marien | 1928


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Volná brož
Počet stran: 456
Jazyky: česky
Edice: 200. svazek ed. Aventinum 155x, Panstvo v taláru 3x, Aventium 3x
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 29. prosince 2022 10:02
Číslo položky: 465413

Román z prostředí justice odehrávající se za první republiky ve dvacátých letech 20. století v Československu. Příběh vypovídá o cikánce Sefě, jenž vlivem mnoha okolností spáchá zločin bestiální vraždy. Ještě před tím však navštíví uznávaného advokáta, aby ho požádala o pomoc, ale postarší advokát se do temperamentní a krásné cikánky zahledí a intimně sblíží. Tento čin mu obrátí život vzhůru nohama a způsobí nenávratné ztráty. Jeho věci, které cikánce daroval, jsou totiž nalezeny na místě činu vraždy. Rozjíždí se velká mašinérie, kdy se nejprve hledá vražedkyně a pak se před soudem řeší vina cikánky a hlavně role, kterou v onom zločinu hrál advokát Šafář, který zapírá, že by se kdy byl s obžalovanou setkal a která rovněž tvrdí, že advokáta nikdy neviděla. Kniha však není detektivním románem, protože vražda se stane na samém začátku knihy a čtenář se stává očitým svědkem této vraždy. Víme tedy, kdo zločin spáchal i co bylo jeho motivem. Kniha je o odkrývání pravdy, odhalování lží a hlavně řeší hluboké morální otázky.
Autor tohoto románu ve své době čeřil hladiny české literatury svými otevřenými popisy tabuizovaných témat a nevybíravými tématy svých knih. Stejně tak i knihou Váhy a meč, kdy se ostře a kriticky pustil do tehdejšího justičního a sociálního systému.
Kniha je plná lží, viny, hledání pravdy a řešení otázky spravedlivého trestu. Je nejspravedlivějším trestem zločinu pro vraha trest smrti, tedy smrt za smrt? Nebo nemá lidské společenství právo vzít člověku jeho vlastní život? Kdo je ale vlastně vinen?

Komentáře ke knize
Jaroslav Maria

Jaroslav Maria, vlastním jménem Jaroslav Mayer , byl český právník-advokát, spisovatel, dramatik a esejista. Jaroslav Maria se narodil v rodině rakovnického advokáta JUDr. Karla Mayera, jehož rod pocházel ze Švýcarska a matky Františky, rozené Grimové. Jaroslav studoval postupně na gymnáziu v Benešově, v Hradci Králové a v Praze, maturoval v Praze roku 1888 a zde dál studoval práva, doktorát složil v roce 1893. První zkušenosti získal jako advokátní koncipient v Rakovníku u otce v kanceláři, v Hradci Králové a od 1898 byl soudním adjunktem v Litoměřicích; samostatnou praxi si později otevřel v Křivoklátě, následně v Berouně a v roce 1909 v Táboře, kde žil až do roku 1942. JUDr. Maria psal odborné články do časopisu „Právník“ a „Čas“ . V červnu 1942 – ve dnech stanného práva za heydrichiády – byl Jaroslav Maria v Táboře gestapem zatčen a uvězněn. Důvodem mělo být písemné udání týkající se schvalování atentátu. Po dnech v kobce suterénu služebny gestapa byl 6. července 1942 jako jeden z jedenácti osob nacisty již připravených k dalším popravám převezen ze služebny gestapa do táborské věznice, 8. července do Prahy, do pankrácké věznice, pak do Terezína odtud v září do koncentračního tábora Osvětim. Zde 3. listopadu 1942 ve věku 72 let zemřel na skvrnitý tyfus. Dne 27. dubna 1896 se v Praze v kostele sv. Jindřicha oženil se Zdenkou Fikarovou , dcerou advokáta z Křivoklátu. Byl strýc autora justičních románů Jiřího Mayera. Jaroslav Maria je autorem více než čtyřiceti románů, novel, sbírek povídek a esejů, divadelních her a dalších literárních prací; vyšel z okruhu časopisu Moderní revue; literárně debutoval v roce 1898 divadelní trilogií V předvečer věku; po roce 1918 se věnoval hlavně románu, především z prostředí justice (Spravedlnost, Pans...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat