Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Václav Talich - život a práce - soubor statí : život a práce ; uspořádal Otakar Šourek

Václav Talich

Hudební matice Umělecké besedy | 1943


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 218, [16] l. obr. příl
Jazyky: česky
Série: Kmen
Vydáno v: Praha
Vystaveno: st 17. února 2021 15:08
Číslo položky: 154289

Obsáhlá monografie věnovaná jedné z největších osobností české hudby, dirigentu Václavu Talichovi (1883–1961). S Talichem je spojen paradox, který bohužel není v české kultuře tak výjimečný: třebaže byl Talich nejvýznamnějším českým dirigentem, jenž dosáhl značné proslulosti i na světových koncertních pódiích a operních scénách, dostává se mu takto důkladně zpracované monografie až nyní, téměř půlstoletí po jeho smrti. Důvodem byl nevraživý postoj komunistického režimu, který neumožňoval psát o Talichovi svobodně a otevřeně. Václav Talich byl v letech 1919–1941 šéfdirigentem České filharmonie, přivedl toto těleso na mimořádnou úroveň a dosahoval s ním skvělých úspěchů. Od roku 1935 se po smrti Otakara Ostrčila stal vůdčí osobností Národního divadla v Praze, v letech 1942–1944 byl v této instituci šéfem opery. Po druhé světové válce byl Talich pronásledován pro údajnou spolupráci s Němci v době okupace, a přestože byla všechna obvinění vyvrácena jako neopodstatněná, po zbytek života se mu už nedostávalo uznání, jaké by si zasluhoval. V letech 1949–1952 působil jako šéfdirigent Slovenské filharmonie.
Publikace sleduje detailně celou Talichovu dráhu. Hlavní text doplńuje přehled orchestrálních, symfonických a vokálně-instrumentálních skladeb a scénických děl Talichem dirigovaných, soupis Talichových gramofonových nahrávek, anglické resumé a jmenný rejstřík.

Komentáře ke knize
Václav Talich

Václav Talich byl jedním z nejvýznamnějších českých dirigentů 20. století. Jeho osudy jsou spjaty zejména s orchestrem Národního divadla a Českou filharmonií, jejichž interpretační umění pozvedl na světovou úroveň. V letech 1919 až 1950 se také nejvýrazněji podílel na vytváření jejího repertoáru a realizaci gramofonových nahrávek. V roce 1946 založil legendární Český komorní orchestr. Jako dirigent působil také ve Švédsku, Skotsku a na Slovensku. Byl učitelem řady hudebních osobností , spolupracoval s umělci, jako byli Vladimir Horowitz, Svjatoslav Richter či Mstislav Rostropovič. Václav Hugo Talich se narodil 28. května 1883 v Kroměříži jako třetí dítě Jana Talicha a Antonie, rozené Moudré. Záhy se rodina přestěhovala do Klatov, kde Václav navštěvoval až do kvarty gymnázium. Otec byl učitelem hudby, takže jeho syn se s touto múzou odmalička potkával. Nejdřív hrál na buben na kostelním kůru, v pěti letech se přidaly housle a na klatovském gymnáziu hrál dokonce ve třech studentských kapelách. Roku 1897 přešel na Pražskou konzervatoř do houslové třídy Jana Mařáka. Protože pocházel z velmi chudé rodiny, Mařák se zajímal o to, jak nadanému studentovi pomoci a domluvil mu audienci u Antonína Dvořáka. Ten se studentem Talichem promluvil a záhy se přimluvil u mecenáše Josefa Hlávky, který Talichovi přidělil stipendium až do konce konzervatorních studií. Po dokončení čtvrtého ročníku, po prázdninách roku 1901, přešel od Mařáka na vlastní žádost k prof. Otakaru Ševčíkovi. Talich vzpomínal na svá studia jako na dobu velmi romantickou: se spolužáky hodně četli, vášnivě debatovali, na čas dokonce propadli filozofii, pak zase chtěli odjet do Ameriky. Školu absolvoval v roce 1903 a na Ševčíkovo doporučení se stal hráčem a po dvou měsících koncertním mistrem Berlínské filharmonie. Tam, pod vlivem Artura Nikische, se rozhodl stát dirigentem. Pro plicní nemoc (patrně tu...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat