Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

V Afgánistánu Bůh už jen pláče : příběh Šírín Gol

Síba Šakíb

Ikar | 2002


159 Kč 79 Kč

Stav:
Dobrý, na ořízce skvrna od fixy
Dostupnost: Skladem na prodejně
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 269
Jazyky: česky
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 80-249-0021-1 (váz.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 22. července 2021 10:11
Číslo položky: 208825

Příběh vypráví „obyčejný“, ale šílený život jedné afgánské ženy od jejího dětství až do dospělosti v době války v Afganistanu. Zemi okupují Rusové, Američané, pak mezi sebou bojují mudžáhidové a nakonec přijde Taliban, který ze země vymýtí opět Američané. Celá rodina ženy utíká před válkou a hladem z Afganistanu do Pákistánu pak do Iráku a zase zpět do Afganistanu.
Hlavní hrdinka Širín Gol (Sladká Růže) dostane za muže člověka, který ji vyhrál nad jejím bratrem v kartách. Porodí osm dětí, z toho dvě vzešlé ze znásilnění v uprchlickém táboře, s kterými se v průběhu života rozloučí. Její manžel je stále více závislý na opiu a obživa celé rodiny závisí povětšinou na ní v době, kdy Taliban povoluje ženě jedinou obživu – žebrotu.
V uprchlickém táboře v Afghánistánu se autorka, íránská dokumentaristka, setkala s Šírín Gol a její osud, pro afghánské ženy typický, ji nadmíru zaujal. Šírín Gol Sladká růže vyrostla v chudobě, v horské vesnici, její život určil korán a po staletí neměnné tradice. Byla vychovávána k obrazu islámské ženy, naší mentalitě těžko pochopitelnému. Po vpádu Sovětské armády otec a bratři odešli do hor a přidali se k odboji mudžáhidů. Sestry porušily pravidla, odložily roušku a sváděly ruské vojáky aby je posléze zavraždily. Když je jejich vesnice vypleněna, ženy uprchnou do Kábulu. Šírín Gol musí do ruské školy, z níž má strach, ale brzy zjistí, že jí vzdělání dodává sílu přežít vše zlé, co ji teprve čeká: nevydařené manželství, pronásledování a znásilňování i útěku ze zpustošeného, Tálibánem utlačovaného Afghánistánu...

Komentáře ke knize
Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více