Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Tvář života

A. J Cronin

Vyšehrad | 1979

Kategorie:
Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 253
Jazyky: česky
Překladatel: Běla Dintrová
Vydání: 1
ISBN: 33-528-79
Vydáno v: Praha
Náklad: 30 000 ks
Poznámka: obálka Milada Merhautová
Vystaveno: čt 14. ledna 2021 8:25
Číslo položky: 143028

Románem Tvář života se Cronin vrací do let svého mládí, kdy bylo v Anglii pro lékaře nesmírným štěstím, dostal-li místo odpovídající jeho vzdělání.

Na pozadí této doby, kdy před zprostředkovatelnami práce marně postávala spousta mladých, „urychleně“ vystudovaných lékařů, tak potřebných za první světové války, se odehrává příběh mladého bakteriologa Shannona, který je ochoten obětovat pro vědu nejen své pohodlí a blahobytný život dobře zavedeného lékaře, ale i zdraví.

Cronin na jeho životním dramatu ukazuje, jakou měrou dokáže ješitnost, zlovůle, lajdáctví a řevnivost ohrozit objev, který by zachránil od jisté smrti spoustu lidí v oblastech zamořených epidemií, i systém anglického zdravotnictví, v němž nezasvěcení a mnohdy předpojatí a malicherní laici rozhodují o zásadních otázkách a tak dusí v samém zárodku práci, jejíž plody dozrávají až po dlouhodobém a soustředěném úsilí. Současně je však Croninův román i radostným přitakáním lásce a životu, v němž stojí za to překonávat překážky, a to nejen společenské a profesionální, ale i v oblasti náboženských předsudků, hluboce zakořeněných v určitých vrstvách společnosti.

Komentáře ke knize
A. J Cronin

Narodil se jako jediné dítě Jessie a Patricka Croninových. Otec pracoval jako pojišťovací agent a obchodní cestující. Poté, co otec zemřel na tuberkulózu, se přestěhovali k matčiným rodičům do Dumbartonu. Později přesídlili do Glasgowa, kde po absolvování St. Aloysius' College získal v roce 1914 díky svým schopnostem stipendium na studium medicíny na místní University of Glasgow. Studia přerušil v akademickém roce 1916/17, kdy sloužil jako lékař u vojenského námořnictva. Bakalářský titul obdržel v roce 1919, v dalších šesti letech potom zvyšoval stupeň svého lékařského vzdělání. V roce 1921 se oženil s Agnes Mary Gibsonovou, se kterou se seznámil na univerzitě. Manželka, také lékařka, mu pomáhala při výzkumu, pracovala v lékárně a jako asistentka v jeho londýnské praxi. Narodili se jim tři synové, Vincent, Patrick a Andrew. V roce 1930 nastoupil Cronin kvůli chronickému dvanácterníkovému vředu na nucenou dovolenou, na které napsal během tří měsíců svůj první román Hrad mistra kloboučníka. Rukopis byl rychle přijat prvním osloveným nakladatelem, od té doby se Cronin plně věnoval spisovatelské profesi a k lékařské kariéře se již nevrátil. V roce 1939 se v souvislosti s filmováním jeho děl přestěhoval s rodinou do Spojených států, kde strávili s přestávkami následující desetiletí. Od poloviny 50. let se vrátili do Evropy do švýcarského Lucernu a Montreux, kde Cronin pokračoval ve své plodně spisovatelské činnosti a kde v roce 1981 zemřel.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více