Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Třikrát život a skutky soudce Ti : Záhada čínského zlata. Záhada čínského bludiště. Záhada čínského hřebíku

Robert van Gulik, Robert Hans van Gulik

Odeon | 1982

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 528
Jazyky: česky
Překladatel: Libuše Boháčková, Zlata Černá
Série: 3x
Vydání: 1
ISBN: 01-083-82
Vydáno v: Praha
Náklad: 100 000 ks
Vystaveno: pá 11. března 2022 12:23
Číslo položky: 294721

Tři detektivní příběhy (Záhada čínského zlata, Záhada čínského bludiště, Záhada čínského hřebíku) umožňují čtenáři sledovat životopis soudce Ti a jeho logické řešení obtížných a záhadných případů.

Záhada čínského zlata:
Soudce Ti míří do svého prvního venkovského působiště Peng-laj spolu se seržantem Chungem. Na cestě je přepadnou lapkové Ma Žung a Tiao Taj. Soudce je přemůže a poté je přijme do svých služeb. V Peng-laj soudce vyšetří vraždu bývalého okresního soudce Wanga, která je spojená s pašováním zlata z Korey do Číny.

Záhada čínského bludiště:
Soudce Ti míří do svého pohraničního venkovského působiště Lang-Fangu spolu se seržantem Chungem, Tiao Tajem, Ma Žungem a Tao Kanem. Ve městě musí nejen svrhnout vládu místního tyrana a odrazit útok Ujgurů, ale i vyřešit tři kriminální případy.

Záhada čínského hřebíku:
Soudce Ti ve svém venkovském působiště Pej-čou spolu se seržantem Chungem, Tiao Tajem, Ma Žungem a Tao Kanem, vyřeší několik vražd. Při vyšetřování je zabit seržant Chung. Soudce Ti je nakonec pro své úspěchy jmenován do Nejvyššího soudu v hlavním městě.

Komentáře ke knize
Robert van Gulik

Robert Hans van Gulik byl nizozemský orientalista, diplomat, hudebník a spisovatel, nejlépe známý jako autor detektivních příběhů o soudci Ti, jejichž hlavní postavu si vypůjčil z čínského detektivního románu z 18. století Slavné případy soudce Ti. Robert van Gulik vyrůstal v Indonésii, kde se také naučil čínsky. Od roku 1935 působil jako nizozemský diplomat v Japonsku, v Číně, v Indii a v Libanonu. Od roku 1965 až do své smrti na rakovinu v roce 1967 pak byl nizozemským velvyslancem v Japonsku. V roce 1949 Robert van Gulik přeložil do angličtiny čínský detektivní román z 18. století Slavné případy soudce Ti a vydal jej v Tokiu. Hlavní postava tohoto románu, soudce Ti, je založena na skutečné historické postavě soudce a státníka Ti Žen-ťie, který žil na konci 7. století v období dynastie Tchang, avšak v románu se vyskytují četné anachronismy z dynastie Ming . Díky překladu tohoto zapomenutého díla se Robert van Gulik začal zajímat o čínské detektivní příběhy a rozhodl se, že zkusí sám jeden takový příběh napsat. Takto vznikl román The Chinese Bell Murders, který Robert van Gulik psal od roku 1948 do roku 1950 a ve kterém si „vypůjčil“ soudce Ti a jeho pomocníky ze Slavných případů soudce Ti. Van Gulikovy příběhy soudce Ti pokračují v dlouhé tradici čínských detektivních příběhů a úmyslně zachovávají řadu klíčových prvků této literární kultury. Zejména soudce Ti ve většině van Gulikových románů souběžně řeší tři různé a často na sobě nezávislé detektivní případy, jak je to ve starých čínských detektivních románech obvyklé. Otázka, kdo zločin spáchal, resp. „utajení“ odpovědi na ni před čtenářem až do samého závěru příběhu, také nestojí tolik v centru pozornosti, jako je tomu v západních detektivkách, i když přece jen více, než v tradičních detektivkách čínských. Řadu svých románů o soudci Ti van Gulik také sám ilustroval. Na van Gulikov...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu