Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Toulky českou minulostí 1 - 11

Petr Hora-Hořejš, Petr Hora, Pavel Brom, Dagmar Bromová

Via Facti; Kamarád | 1985


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 11 svazků
Série: Publikace SIVO ; 2033
Vydání: 1. vyd
Vydáno v: Praha
Náklad: 126 000 ks
Vystaveno: čt 23. června 2022 15:22
Číslo položky: 354524
Petr Hora-Hořejš

Petr Hořejš je český publicista, scenárista, spisovatel, mj. autor zatím čtrnácti dílů historického cyklu Toulky českou minulostí. Vystudoval FF UK v Praze, katedru novinářství, absolvoval v roce 1961 v ročníku s Vladimírem Jiránkem, Přemkem Podlahou a Jiřím Hanákem. Do roku 1970 se živil jako redaktor a nakladatelský pracovník. Poté, co upadl v nemilost tehdejší politické vládě, psal pod pseudonymy novinářské sloupky a zároveň pracoval jako čerpač a měřič vodních zdrojů. V letech 1990–1991 byl ředitelem nakladatelství Albatros, 1991–1994 redaktorem Mladého světa, nyní má svobodné povolání. V sedmdesátých a osmdesátých letech spolupracoval s Prázdninovou školou Lipnice. Je autorem metodické příručky „Prázdniny se šlehačkou“ . Do svého volného času stále zařazuje kontakty s Prázdninovou školou Lipnice a je zakládajícím členem Lipnického stipendijního fondu. Je též spoluzakladatelem nadace Pangea. Ze tří partnerských vztahů má čtyři dcery a dva syny.

Petr Hora

Petr Hora je sklář, sochař, designér. Absolvoval Odborné učiliště sklářské v Chlumu u Třeboně a Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou v Železném Brodě . V letech 1971-1991 byl vedoucím výtvarníkem a ředitelem sklářské hutě ve Škrdlovicích.

Pavel Brom

Pavel Brom byl český grafik, malíř a ilustrátor. Vyučil se litografem. V letech 1958–1964 studoval na AVU v Praze u prof. Vladimíra Silovského a Antonína Pelce. V roce 1978 podepsal petici za zrušení trestu smrti. Byl aktivním členem KSČ a od roku 1965 spolupracovníkem StB s krycím jménem Malíř . Spolupráci s StB považoval za svou politickou a morální povinnost a chápal "nutnost ovlivňovat ideologický vývoj umění". Zprvu byl úkolován, aby podával zprávy o Milanu Knížákovi, malíři Jiřím Ševčíkovi a režiséru Elmaru Klosovi. V 80. letech referoval StB o Josefu Kroutvorovi, Jiřím Šalamounovi nebo sochaři Ivanu Theimerovi . I díky této spolupráci získával zakázky od Art Centra a oplátkou informoval StB o jeho řediteli Hubertu Matějčkovi. Také Spolek Šalamoun označil Pavla Broma za režimního umělce a dvojnásobného agenta Stb. Vladimír Pavlík uvádí Pavla Broma na stránkách Světové sdružení československých politických vězňů jako k-agenta s krycím jménem Zombák a Malíř. Účastnil se řady výstav v tehdejším Československu i v zahraničí. Věnoval se volné a užité grafice – zejména tvorbě plakátů, knižní grafice a ilustraci knih. Ilustroval řadu knih pro děti a mládež, historických románů a populární edukativní literatury: kupř. Toulky českou minulostí. První startovací díl této řady ilustroval se svojí ženou Dagmar, dalších deset svazků již výtvarně pojal Jiří Běhounek. Toulky českou minulostí se vymykají knihařským zpracováním s atypickými rozměry 30x18 cm. Věnoval se také scénografii a výstavnictví. Výtvarně spolupracoval s filmem a televizí. Experimentoval také s novými technikami, především xeroxem. V roce 1989 se podílel na přípravě výstavy "Současná česká grafika" v pražské výstavní síni Mánesu. Jednalo se o první ideologicky nelimitovanou výstavu české grafiky po roce 1989....

Dagmar Bromová

Narozena 21. 11. 1939 v Praze, zemřela 13. 11. 2008. Malířka, grafička a ilustrátorka.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet