Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Toulavý den

Petr Hořec, Josef Bek

Kruh | 1988


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 164
Jazyky: česky
Edice: Okamžiky 55x
Vydání: 1
ISBN: 46-003-88
Vydáno v: Hradec Králové
Náklad: 32 500 ks
Poznámka: obálka Miroslav Klouda
Vystaveno: pá 29. května 2020 12:30
Číslo položky: 100438

Divadlo, rozhlas, televize, film... film, rozhlas, televize, divadlo... takové jsou dny zasloužilého umělce, oblíbeného herce, skvělého vypravěče a ryzího člověka Josefa Beka. Ve svých vzpomínkách, literárně zpracovaných Petrem Hořcem, se vrací do let dětství a mládí v Hradci Králové, pestře líčí první krůčky na prknech, která znamenají svět v Olomouci, pozdější přechod do Prahy a slavnou éru v Městských divadlech pražských, jimž zůstal věrný. Anekdotické historky se proplétají s portréty proslulých herců a režisérů, sledujeme vyčerpávající chvíle před kamerou i prázdninové poutě do zahraničí; Bek nic neskrývá, prozradí čtenáři, jak den po dni, rok po roku šel jeho život. Život herce vskutku lidového, jehož tvář i hlas mají rádi diváci všech generací.
Doslov „O lidovém herectví Josefa Beka“ napsal Otakar Brůna. Soupis divadelních a filmových rolí a přehled televizních pořadů a inscenací, výběr z kritik pořídil Petr Hořec za spolupráce dr. D. Vojtěchové a Československého filmového ústavu v Praze. Výběr fotografií z archívu Josefa Beka a titulky Petr Hořec.
Vydalo nakladatelství Kruh v Hradci Králové roku 1988. Edice Okamžiky.
168 stran + 40 stran fotografické přílohy.
1. vydání.

Komentáře ke knize
Petr Hořec

Petr Hořec , redaktor, autor publikací o divadle, filmu a hercích, autor rozhlasových cyklů a metodické příručky o práci s knihou. Po absolvování nižšího reálného gymnázia a obchodní akademie studoval externě po čtyři semestry FAMU, obor dramaturgie. Působil jako výpomocný člen souboru divadla Uranie, byl členem Stálého divadla měst pohoří orlického v Rychnově nad Kněžnou a Vesnického divadla. V dubnu 1946 se stal externím spolupracovníkem Československého rozhlasu. Tam vznikl základ všech jeho knížek, když před mikrofonem zpovídal herce z jejich profesních i osobních zážitků. Je autorem rozhlasových cyklů „Chvilky v zákulisí“, „Za operní oponou“, „Jak se co dělá“, „Než se zvedne opona“, „Co mám rád“ ... V 50. letech Hořec pracoval v nakladatelství Naše vojsko, kam se vrátil v roce 1981. Od 1957 - 1980 byl zaměstnán ve vydavatelství „Svaz protifašistických bojovníků“. Vydal monografii „Stanislav Neumann“ , literárně zpracoval vzpomínky Jarmily Kronbauerové „Hodiny pod harlekýnem“ a Jaroslava Marvana „Nejen o sobě“ a další knihy z hereckého prostředí - kromě už výše zmíněných třeba „Herecké svátky“ , „Seznamte se s..“ „Každý den radost“, „Rozpomínky Milana Neděly“ či „76 Yardů Jardy Štercla“. V roce 1978 vydal vzpomínky českých herců na působení v plzeňském divadle „Herecká ohlédnutí“. Dvoudílné sebrané Hořcovy spisy nazvané „Sebrané spisy“ hereckých pamětí a historek vydalo roku 2002 nakladatelství Adonai. Zdroj: https://www.idnes.cz/kultura/literatura/zemrel-spisovatel-petr-horec. +kniha Toulavý den . +nkp.cz

Josef Bek

Narozen 21.12.1918 v Hradci Králové, zemřel 5.5. 1995. Herec, autor vzpomínek.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více