Dostupnost: | Vyprodáno |
Vazba: | Brožovaná |
Počet stran: | 79 |
Jazyky: | česky |
Vydání: | Vyd. 1 |
ISBN: | 80-85799-68-5 (brož.) |
Vydáno v: | Tišnov |
Vystaveno: | čt 7. dubna 2022 15:22 |
Číslo položky: | 311698 |
Autor se několik desítek let zabývá otázkou Lužických Srbů a jejich kultury. Vydával "Česko-lužický věstník" a přispěl desítkami článků do českých i lužickosrbských periodik. Tato knížka je jakýmsi krátkým průvodcem dějina srbského etnika v oblasti Lužice, která byla několik století nedílnou součástí českého státu a s níž jsme udržovali čilé kulturní styky v rámci slovanské vzájemnosti i po jejím odtržení. Dále mapuje jazykový vývoj a jeho různosti, zvyky a vznik organizací pokoušející tuto dnes pomalu ochabující kulturu oživit. (vyprávění o těch, kteří jsou našimi sousedy, a na něž přesto tak často zapomínáme)
František Vydra byl továrník a výzkumník. Pocházel z rolnické rodiny, vystudoval Pražkou školu pivovarskou. V roce 1893 převzal pivovar v Dobrovízi u Prahy. Pivovar uzavřel a změnil na továrnu na výrobu cikorky. Později přestěhoval továrnu do Prahy, do Libně na Rokosce, po bývalém cukrovaru. Vydrova továrna poživatin zaměstnávala v letech 1909–1912 250–300 dělníků. Provoz výrazně omezila první světová válka z důvodu nedostatku surovin. Zpočátku vyráběl žitnou kávu, později rozšířil výrobu i na další potraviny. Za války a po ní prováděl pokusy s karamelizací sladu k výrobě tmavých piv. Snažil se odstranit hořké a trpké látky. Výsledkem jeho úsilí byl sladový preparát Maltorin. Preparát prošel testování v laboratořích i v praxi v pivovarech. Preparát byl patentován až po smrti Františka Vydry. Pohřben byl na Vyšehradském hřbitově, hrobka byla vyzdobena sochařem Frantou Úprkou.
Objednávkám nad 699 Kč
Sběratelské kusy i knižní novinky
A s radostí
Za hotové a s vlastním odvozem