Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Tomu dala, tomu víc

Irwin Shaw

Nakladatelství Lidové noviny | 1994


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 635
Jazyky: česky
Překladatel: Jan Jerie, Alexander Jerie, A. a J Jeriovi
Edice: 1. svazek ed. Tomu dala, tomu víc 1x
ISBN: 80-7106-092-5 (váz.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 15. července 2021 16:09
Číslo položky: 206235

Rodinná sága, odehrávající se po 2. světové válce, vypráví o komplikovaných osudech tří sourozenců z rodiny německého přistěhovalce.

Dva bratři a jejich půvabná sestra postupně opouštějí domov a každý po svém se snaží postavit na vlastní nohy. Nejstarší bratr, pýcha rodičů, se uplatnil jako podnikatel a myslí jen na vlastní kariéru, druhý nejprve zápasí jako boxer a později se protlouká na hranici zákona a jejich sestra se po trpké životní zkušenosti pohybuje v luxusním polosvětě. Závěrem románu dochází ke konfrontaci osudů všech sourozenců a tragická a zbytečná smrt dává morální rozhřešení jednomu z nich.

Komentáře ke knize
Irwin Shaw

Irwin Shaw byl americký spisovatel, scenárista a dramatik, jehož romány a povídkové sbírky ze života americké společnosti došly v Československu 60.–80. let značné popularity. Narodil se jako Irwin Gilbert Shamforoff v Bronxu židovským imigrantům z Ruska. Krátce poté si rodina změnila jméno na Shaw a přestěhovala se do Brooklynu, kde strávil většinu svého dětství. Studoval na Brooklyn College, kde psal pro školní noviny; v roce 1934 absolvoval s titulem bakaláře umění. V následujícím roce začal psát scénáře, mj. pro rozhlasové seriály včetně Dicka Tracyho. Úspěchu dosáhl už v roce 1936 se svou první divadelní hrou Bury the Dead , kterou napsal do soutěže v předchozím roce; i když nevyhrála, byla uvedena na Broadwayi. Tato jednoaktovka zachycuje ovzduší nadcházející 2. světové války ; pojednává o skupině padlých vojáků, kteří se odmítají nechat pohřbít. Od konce 30. let rovněž publikoval povídky, které byly u kritiky úspěšné. V roce 1944 získal cenu O. Henryho pro nejlepší povídku. Ve 40. letech napsal scénáře pro řadu filmů, poté vstoupil do americké armády, kde se stal praporčíkem. Shawův první román Mladí lvi , založený na jeho zkušenostech z 2. světové války v Evropě, vyšel roce 1948 a zaznamenal velký úspěch. V roce 1958 byl zfilmován, ale film s knihou neměl příliš společného, což jej rozhořčilo. Další román The Troubled Air pojednávající o nástupu mccarthyismu vyšel roce 1951. Téhož roku se přestěhoval do Evropy, kde žil dalších pětadvacet let, převážně v Paříži, na Riviéře a ve Švýcarsku; roce 1976 začal žít střídavě na Long Islandu a ve Švýcarsku. V 50. letech napsal několik dalších scénářů. V Evropě vytvořil další knihy, které se staly bestsellery a často byly zfilmovány nebo upraveny pro televizi....

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet