Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Teorie a bojová síla Tchaj-Ťi - pokročilý Jangův styl Tchaj-Ťi-Čchüanu I. + II. - oba díly : Díl první - pokročilý Jangův styl Tchaj-Ťi Čchüanu

Yang Jwing-ming

CAD Press | 2001

Kategorie:
Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 164
Jazyky: česky
Překladatel: F. R Hrabal, Václav bojové sporty Liška
Edice: Budo 3x
Vydání: 1.
ISBN: 80-85349-80-9 80-85349-81-7
Vystaveno: st 25. prosince 2019 13:57
Číslo položky: 81934

Obsáhlá a podrobná příručka pro pokročilé adepty.

Tchaj-ťi-čchüan se stal populárním cvičením nejen v Číně, ale dokonce i v mnoha dalších zemích světa. Po většinu své historie bylo toto umění udržováno v tajnosti a vyučováni byli pouze členové rodiny a vybraní žáci. Od začátku tohoto století, kdy bylo toto umění poprvé zpřístupněno veřejnosti, mnoho lidí těží ze schopnosti tchaj-ťi zlepšovat zdraví a léčit řadu nemocí. V dnešní hektické společnosti hledá čím dál tím více lidí způsob uvolnění od denního tlaku, který by zklidnil jejich mysl a uvolnil jejich tělo. Ukázalo se, že tchaj-ťi je vynikajícím způsobem, jak toho dosáhnout.

Navzdory popularitě tchaj-ťi-čchüanu, ať v Číně, na Tchaj-wanu nebo v dalších částech světa, stává se toto umění neúplným. Protože většina cvičenců tchaj-ťi se zajímá více o zdraví, než o sebeobranu, hlubší aspekty umění byly postupně zanedbávány. Mnoho lidí, kteří cvičili tchaj-ťi-čchüan po několik let, stále nerozumí jeho teorii a principům. Možná, že neví, jak koordinovat své dýchání s formami a mnoho jich nerozumí vztahu tchaj-ťi a čchi-kungu. Někteří dokonce neví, co to je čchi, jak ji vytvářet cvičením tchaj-ťi a nehybnou meditací. Kvůli tomu zůstává jejich umění povrchním. Kromě toho, původní, hlavní část tchaj-ťi-čchüanu - formy pro bojové použití - odumírá. Čtenář by měl pochopit, že tchaj-ťi bylo stvořeno jako umění bojového čchi-kungu. Sebeobranné použití zůstává nezbytnou součástí celistvosti tchaj-ťi-čchüanu.

Autor doufá, že tímto dílem o teorii a následným dílem o praktickém použití, vyplní některé z mezer v obecných znalostech a povzbudí cvičence tchaj-ťi k hledání hlubších aspektů umění. Protože tchaj-ťi je tak hluboké a zahrnuje toho tak mnoho, není možné v jedné knize zcela obsáhnout celé toto umění. Autor jen doufá, že se více mistrů tchaj-ťi podělí s veřejností o své zkušenosti a znalosti skrze publikace, semináře a vyučování. Pouze tímto způsobem se může tchaj-ťi stát opět živým, životodárným a dokonalým uměním.

V následujících dílech - Teorie a bojová síla tchaj-ťi (2 svazky) a Bojové aplikace tchaj-ťi-čchüanu (3 svazky) - bude autor pojednávat o hlubších aspektech tchaj-ťi-čchüanu holých rukou, které jsou založeny na jeho osobní zkušenosti a pochopení a na učení jeho mistrů. Teorie a technika zbraní tchaj-ťi bude publikována později. Tyto díly nebudou také pojednávat o základní teorii a tréninku tchaj-ťi, o sólové sestavě, základech strkání rukama nebo o zápasovém souboru, jelikož tyto byly již shrnuty v autorově předchozí knize: Jangův styl tchaj-ťi-čchüan (Unique Publications 1982; CAD Press 1999). Začátečník tchaj-ťi by si měl také prostudovat autorovu knihu Čchi-kung pro zdraví a bojová umění (YMAA 1985; CAD Press 1995), která vysvětluje obecnou teorii čchi-kungu, metody tréninku a vztah čchi-kungu ke zdraví a bojovým uměním.

Tento první díl bude pojednávat o teorii a principech. Kapitola 1 uvede historii Jangova stylu tchaj-ťi-čchüanu, definici tchaj-ťi, jeho obsah a tréninkové postupy. Kapitola 2 bude pojednávat o hlubších aspektech principů a teorie tchaj-ťi. Tato kapitola bude velmi důležitá, jak pro začátečníky, tak pro pokročilé studenty, a pomůže vytvořit obsáhlý základ pro pozdější pojednání. Třetí kapitola bude pojednávat o síle tchaj-ťi - známé pod čínským slovem Ťing. Teorie a tréninkové metody ťingu bývaly udržovány od vzniku umění v tajnosti. Pokud je autorovi známo, nebylo o tomto subjektu v angličtině publikováno žádné rozsáhlejší pojednání a velmi málo fundovaných informací je k sehnání dokonce i v čínštině. Druhý díl bude zakončen patnácti básněmi a písněmi tchaj-ťi, napsanými známými mistry. Překlad a komentář bude podán autorem.

Poté, co čtenář prostuduje oba svazky publikace Teorie a bojová síla tchaj-ťi a vytvoří si základní znalosti, druhá kapitola knihy Bojové aplikace tchaj-ťi-čchüanu bude analyzovat bojová použití každé formy v sólové sestavě. Všechny pozice v sestavě mají bojový účel - nejsou prováděny pouze pro uvolnění a pro krásu cvičení. Každá pozice má četné úrovně bojového použití. Tchaj-ťi se specializuje na techniky Povalení nepřítele, Kontrolu čchin na a Bodový tlak. Když čtenář pochopí použití forem tchaj-ťi, třetí kapitola jej provede tréninkovou teorií, metodami a použitím strkání rukama. Pouze, když čtenář důkladně nacvičil strkání rukama, měl by se učit bojový soubor tchaj-ťi, obsažený ve 4. kapitole knihy Bojové aplikace tchaj-ťi-čchüanu. Tento soubor byl vytvořen k napodobení skutečného bojování a postupně vede cvičence tchaj-ťi k pochopení technik a ke schopnosti použít jich při skutečném boji. Kapitola 5. bude pojednávat o bojové strategii tchaj-ťi, která je velmi odlišná o většiny vnějších bojových stylů. Kapitola 6. uzavře tento díl některými doporučeními, které mají čtenáři pomoci vybrat si kvalifikovaného učitele.

Autor

Komentáře ke knize
Yang Jwing-ming

Dr. Yang Jwing-Ming se narodil v r. 1946 na Tchaj-wanu. V 15 letech se začal učit wu-šu u šaolinského mistra stylu Bílého Jeřába Ccheng Ťin-caoa. Za 13 let svých studií u mistra Cchenga se stal dr. Yang odborníkem v metodě Bílého Jeřába pro obranu a útok, což zahrnuje jak použití holých rukou, tak různých zbraní jako jsou šavle, hůl, kopí, trojzubec a dvě krátké tyče. U stejného mistra studoval také styl Bílého Jeřába, oddíl čchin-na, masáž a léčbu bylinami. Ve věku 16 let začal studovat Jangův styl tchaj-ťi-čchüan u mistra Kao Tchao. Po studiu u mistra Kao Tchao pokračoval dr. Yang ve studiu a výzkumu tchaj-ťi-čchüanu pod vedením několika mistrů v Tchaj-peji. Získal kvalifikaci učitele tchaj-ťi. Když bylo Yangovi 18 let, vstoupil do koleje Tamkang v Tchaj-peji , aby tam studoval fyziku. Za pobytu na koleji začal studovat šaolinskou Dlouhou Pěst u mistra Li Mao-čchinga v klubu Kuo-šu koleje Tamkang a nakonec se stal pomocným instruktorem u mistra Li. V r.1971 získal titul bakaláře na tchajwanské Národní universitě a pak sloužil u vojenského letectva. Za této služby dr. Yang vyučoval fyziku na akademii čínského letectva a zároveň také vyučoval wu-šu. Po řádném propuštění z armády se v r. 1972 vrátil na kolej Tamkang, kde vyučoval fyziku a pokračoval i ve výcviku pod vedením Mistra Li. Li Mao-čching jej učil severnímu stylu wu-šu, který zahrnuje jak techniky beze zbraní , tak použití četných zbraní. Celkem vzato se nyní dr. Yang zabývá více než 20 let čínským wu-šu . Z toho 13 let zasvětil výcviku šaolinského stylu Bílého Jeřába , šaolinské Dlouhé Pěsti a tchaj-ťi-čchüan. Dr. Yang má za sebou 16 let praxe s vyučováním: 7 let na Tchaj-wanu, 5 let na Purdue University, 2 roky v Houstonu a 2 roky v Bostonu....

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více