Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Temné síly přírody - historie zla v přírodě

Lyall Watson

Fontána | 1996


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 267
Jazyky: česky
Překladatel: George Dvorsky, Jenny Dvorsky
ISBN: 80-901989-2-9 (váz.)
Vydáno v: Olomouc
Vystaveno: pá 5. listopadu 2021 13:17
Číslo položky: 239772

Zajímavý příspěvek ke zkoumání etiky, tentokrát z pohledu biologa. Autor jako zastánce teorie sobeckého genu se ve své knize pokouší nově definovat zlo za použití biologických termínů. My lidé se rádi vidíme jako něco lepšího než zvířata, fakt ale je, že jsme stále součástí přírody.

První část knihy, „Temná strana přírody", ukazuje, že ačkoliv život a jeho prostředí spěje k vyváženosti, řádu, stavu „tak akorát“, zlo se v něm přesto vyskytuje. Je nevyhnutelné a vzniká tehdy, kdy dojde ke:

ztrátě místa (když je něco přemístěno tam, kam nepatří, třeba králíci do Austrálie). Problém správného a špatného místa.
ztrátě rovnováhy (přemnožení některého druhu). Problém správného a špatného množství.
ztrátě rozmanitosti (ztráta propojenosti, zpětných vazeb a vztahů)

Tyto „zákony patiky“ poskytují rámec pro další zkoumání dobra a zla. Dále se autor zabývá chováním živočichů z hlediska výhodnosti pro zachování genů, dotkne se vězňova dilematu i vzniku altruismu.

Druhá a třetí část probírá lidskou povahu; na mnoha příkladech z historie nedávné i starší ukazuje, jak je výsledné chování složeno z geneticky optimalizované strategie pro zachování genů (být milí k příbuzným, neutrální ke známým a nepřátelští k cizím, hodně klamat) a kulturních hodnot, šířených jako memy.

Zlo tedy nemůžeme hledat kdesi jinde, venku, nějakého ďábla, ale jen a pouze v nás. Jako naši nedílnou součást. Jungův genetický stín.

Komentáře ke knize
Lyall Watson

Narodil se v Johannesburgu jako Malcolm Lyall-Watson. Byl fascinován přírodou v okolní buši, učil se od Zulů a Křováků. Watson navštěvoval internátní školu v Rondebosch Boys 'High School v Kapském Městě, studium ukončil v roce 1955. Zapsal se na univerzitu Witwatersrand v roce 1956, kde získal tituly v botanice a zoologii, které mu zajistily studium palaentologie u Raymonda Darta, což vedlo k antropologickým studiím v Německu a Nizozemsku. Později získal tituly v geologii, chemii, mořské biologii, ekologii a antropologii. Dokončil doktorát z etologie na Londýnské univerzitě, u Desmonda Morrise. Také pracoval v BBC, psal a produkoval dokumentární filmy z přírody.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet