Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Technická fysika

Václav Šindelář, Zdeněk Horák, František Krupka

Státní nakladatelství technické literatury | 1961


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou + ochranný obal
Počet stran: 1434
Jazyky: česky
Edice: Teoretická knižnice inženýra 33x
Vydání: 3
Vydáno v: Praha
Náklad: 10 200 ks
Vystaveno: út 9. srpna 2022 8:39
Číslo položky: 377636

Kniha obsahuje základy mechaniky, akustiky, nauky o teple, elektřiny a magnetismu, optiky a atomové fysiky se zvláštním zřetelem k aplikaci těchto fysikálních oborů v technických vědách. Jednotlivé kapitoly pojednávají o měřicích metodách a zpracování výsledků měření, o kinematice a dynamice hmotného bodu, o gravitačním poli, o základech mechaniky hmotných soustav. Probírají mechaniku dokonale tuhých těles, pružnost a pevnost pevných těles, tření, ráz těles, mechaniku kapalin a plynů. Dále se zabývá kniha akustikou, naukou o teple, elektřinou a magnetismem a optikou. Z atomové fysiky probírá modelovou atomovou teorii, vlastnosti atomových jader, transmutaci prvků a fysikální základy jaderného inženýrství.

Komentáře ke knize
Zdeněk Horák

Narozen 6. 10. 1898 v Praze, zemřel 19. 2. 1987 tamtéž. Prof., RNDr., DrSc., fyzik a vysokoškolský pedagog.

František Krupka

Narozen 25.11.1920 ve Vídni, zemřel 24.4.1988. Prof., Ing., dr., CSc., profesor katedry fyziky, publikace z oboru, práce z oboru strojního inženýrství.

Václav Šindelář

Václav Šindelář byl český stavitel a mecenáš, zakladatel branické vilové čtvrti Dobeška. Narodil se v roce 1884 v Praze, v dnešní budově Jedličkova ústavu. V letech 1911–1914 byl hlavním stavbyvedoucím při stavbě sanatoria pražského sanatoria v Podolí, jehož investorem byl lékař Rudolf Jedlička a které navrhl architekt Rudolf Kříženecký. Při realizaci sanatoria získal své první zkušenosti z oboru stavebnictví. V roce 1914 byl rekrutován do oblasti města Kragujevac, kde se účastnil bojů první světové války. V prosinci 1914 byl zraněný a následně propuštěný z vojenské služby. Ještě v téže roce se stal členem stavebního spolku Dobeška. Členové spolku se zavázali, že si pro své realizace vždy najmou architekta, což bylo ve své době unikátní. Většina stavebníků tohoto družstva si vybrala projekční a stavební kancelář Václava Šindeláře a lokalitu Dobeška. Charakter této vilové čtvrti určil právě Václav Šindelář. V roce 1921 v neoklasicistním stylu navrhl budovu Branického divadla, jehož výstavba se financovala podobně jako Národní divadlo. Konaly se lidové sbírky, přijímaly dary, byly vystaveny úpisy a uzavíraly se půjčky. V letech 1924 až 1925 projektoval pro místní ochotníky Branické divadlo. První přestavení se zde konalo už 1. srpna 1925. V roce 1932 na své náklady postavil a upravil klubovnu v lesíku na Dobešce, kde se dodnes pořádají volejbalové turnaje. Zemřel 31. ledna 1951 na infarkt poté, co se vrátil z návštěvy mladšího bratra Antonína Šindeláře v plzeňské věznici na Borech, který byl odsouzen na 15 let v kauze Hospodářská rada, která byla součástí vykonstruovaného procesu s Miladou Horákovou.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více