Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Tažení Alexandra Velikého

Petr Urban, Flavios Arrianos, Flavius Arrianus

Naše vojsko | 1989


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 261
Jazyky: česky
Překladatel: Jaromír Bělský
Edice: Knihovna vojáka z povolání 7x
Vydání: 2
ISBN: 80-206-0045-0
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Jindřich Procházka
Vystaveno: út 6. července 2021 10:08
Číslo položky: 202487

Mezi díly řeka Arriánose má nejvýznamnější místo Tažení Alexandra Velikého. Vybral si pro ně časový úsek, který správně chápal jako klíčový pro dějiny Řecka. Rozhodl se vylíčit tažení Alexandra Makedonského proti perské říši, její zničení a dlouholeté boje makedonské armády v krajinách, o kterých byly do Alexandrovy doby v Řecku známy jen legendy. Toto „tažení" začalo roku 334 př. n. l. a skončilo Alexandrovou smrtí roku 323 př. n. l. Během těchto několika let se sféra mocenského a kulturního vlivu Řecka rozšířila snad desetkrát. Dobrodružství začalo jako hazardérský souboj malé a chudé Makedonie a z donucení ji následujících ostatních řeckých státečků, s největší říší tehdy známého světa. Dvacetiletý Alexandr Makedonský dokončil přípravy, které zahájil v roce 338 př. n. l už jeho otec Filippos, a vytáhl proti Persii s vojskem o třiceti pěti tisících vojáků. Perská říše se zhroutila během pěti let.

Komentáře ke knize
Petr Urban

Narozen 14.4.1953 v Rychnově nad Kněžnou. Ilustrátor zejména knih pro děti, redaktor nakladatelství Albatros. Syn Ervína Urbana .

Flavios Arrianos

Jeho život byl vyplněn činností úřední a spisovatelskou. V mládí se horlivě obíral filosofií stoika Epiktéta, potom, snad v nějaké funkci vojenské, poznal kromě zemí alpských také Gallii a africkou Numidii. Kolem r. 130 dosáhl konsulátu, později byl správcem v asijské Kappadokii. Z té doby pochází jeho zeměpisné dílo, popisující kraje u Černého moře. Převážně zeměpisného rázu je i jeho popis Indie. Odborný obsah má jeho učebnice vojenské taktiky a krátký spis o lovu. Avšak jeho nejdůležitějším dílem je podrobné vylíčení výpravy Alexandra Makedonského do Asie s názvem Alexandrú anabasis.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet