Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Tažení Alexandra Velikého : Alexandrou anabasis

Flavios Arrianos

Svoboda | 1972


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 347
Jazyky: česky
Překladatel: Jaromír Bělský
Edice: 14. svazek ed. Antická knihovna 178x
Vydání: 1
ISBN: 25-060-72
Vydáno v: Praha
Náklad: 29 600 ks
Poznámka: obálka Leo Novotný
Vystaveno: so 26. září 2020 16:15
Číslo položky: 117420

Makedonský král Alexandr zvaný Veliký patří k největším postavám antického starověku a světových dějin vůbec. Už pro současníky byl zjevem tak mimořádným, že velmi brzo po jeho smrti se jeho činy začaly měnit v romantickou legendu. Tento vývoj od historie k legendě pak stále pokračoval, až Alexandr nabyl oné podoby, jež je známaze středověkých Alexandreid.

Jestliže přesto můžeme u Alexandra rozlišit celkem spolehlivě pravdu od smyšlenky, je to hlavně zásluhou řeckého spisovatele Flavia Arriána. Jeho spis "Alexandrú anabasis" je velmi zdařilý a zajímavý jak po stránce formální, tak obsahové. Vyniká průzračným stylem napodobujícím Xenofónta, autora, jenž byl Arriánovi vzorem v celé činnosti spisovatelské do té míry, že byl později nazýván "druhým Xenofóntem".

Veliká historická cena spisu je dána tím, že Arriános si vyvolil z nepřeberného množství různých pramenů právě ty nejspolehlivější: pro partie vojenské Ptolemaia (pozdějšího krále egyptského), pro zeměpisné Aristobúla, Nearcha a Eratosthena. Řídě se důsledně těmito prameny, napsal Arriános – téměř pět set let po smrti Alexandrově – dílo, jež jako jediné ze všech zachovalých nám umožňuje učinit si spolehlivou představu o světodějné výpravě slavného makedonského dobyvatele.

Komentáře ke knize
Flavios Arrianos

Jeho život byl vyplněn činností úřední a spisovatelskou. V mládí se horlivě obíral filosofií stoika Epiktéta, potom, snad v nějaké funkci vojenské, poznal kromě zemí alpských také Gallii a africkou Numidii. Kolem r. 130 dosáhl konsulátu, později byl správcem v asijské Kappadokii. Z té doby pochází jeho zeměpisné dílo, popisující kraje u Černého moře. Převážně zeměpisného rázu je i jeho popis Indie. Odborný obsah má jeho učebnice vojenské taktiky a krátký spis o lovu. Avšak jeho nejdůležitějším dílem je podrobné vylíčení výpravy Alexandra Makedonského do Asie s názvem Alexandrú anabasis.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu