Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Tajemství kulového blesku

Ivan Štoll

Horizont | 1988


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 189
Jazyky: česky
Ilustrátor: Rudolf Štorkán
Edice: Otazník 11x
Vydání: 1. vyd
ISBN: 40-033-88
Vydáno v: Praha
Náklad: 24 500 ks
Poznámka: obálka Bohuslav Blažej
Vystaveno: út 23. února 2021 14:00
Číslo položky: 155980

Kniha je rozdělena na tři části. Jako v každém výzkumu musí vlastnímu vysvětlení fenoménu přecházet sběr dat, tak i zde autor nejprve popisuje jednotlivé případy výskytu kulového blesku, pak zkoumá jeho vlastnosti a až nakonec předkládá teorie o jeho možném vzniku.

Zatímco první popisnou třetinu by někdo mohl označit až za nudnou, v následujících se vezeme na vzrušující vlně fyzikálního poznání. Aby naše teorie stála na pevných nohou, dozvíme se základní údaje o mechanismech vzniku atmosférické elektřiny. Nemůžeme si nepovědět něco o bouřce a klasickém blesku. Ruku na srdce, kdo víte, jak to vlastně za bouřky chodí?

Nejlepší na konec. Najdeme zde mnoho teorií popisujících kulový blesk a zhodnocení, proč by to tak nemohlo fungovat. Dospěl nakonec autor k jednoznačnému závěru? Víme už co je vlastně kulový blesk zač? Dozvíte se to, když si knihu koupíte. Bohužel už asi jen v antikvariátu.

Komentáře ke knize
Ivan Štoll

Ivan Štoll byl český fyzik, pedagog a popularizátor vědy, veřejnosti známý jako odborník na kulový blesk a autor desítek populárních publikací z fyziky a jejích dějin. Po studiu na Matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze absolvoval Fyzikální fakultu Moskevské státní univerzity, obor fyzika atomového jádra . Poté pracoval v Ústavu jaderných výzkumů v Řeži u Prahy. Celý svůj další život pak spojil s Fakultou jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze , kde působil také jako vedoucí katedry fyziky a děkan . Pod jeho vedením fakulta vybudovala mimo jiné i zkušební jaderný reaktor VR-1 Vrabec v pražské Troji určený pro výchovu jaderných expertů. Jeho odborným zájmem je fyzika plazmatu, kvantová elektronika a v poslední době zejména historie fyziky. V letech 1968–1970 působil v rámci stáže Kanadské atomové komise na Saskatchewanské univerzitě v kanadském Saskatoonu. Je autorem řady popularizačních publikací , středoškolských i vysokoškolských učebnic fyziky , skript a publikací z historie vědy . Byl koordinátorem českého překladu Feynmanových Přednášek z fyziky . V roce 2009 vydal monografii Dějiny fyziky, oceňovanou jako základní původní dílo v tomto oboru. Podílel se také na řadě scénářů k dokumentárním filmům, zejména k dvanáctidílnému seriálu Praha – jeviště vědy . Mimo svá hlavní témata zpracoval esejistickou formou své dojmy ze setkání ...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více