Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Tábor Vojna - ve světle vzpomínek bývalých vězňů

František Bártík

Vyšehrad | 2008

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 187
Jazyky: česky
Edice: Moderní dějiny 7x
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 978-80-7021-938-6 (brož.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 30. prosince 2021 13:28
Číslo položky: 261139

Ve snaze zprostředkovat naší veřejnosti konkrétní, na faktech založený obraz naší minulosti v období komunistické diktatury počalo nakladatelství Vyšehrad ve spolupráci s badateli Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu vydávat řadu knih zabývajících se jednotlivými událostmi a ději tohoto těžkého období našich dějin. Autoři těchto děl se opírají jak o archivní průzkum, tak o vzpomínky pamětníků těchto let.

Jednou z nejvýznačnějších oblastí, jíž se tehdejší Československo podílelo na přípravě dalšího světového konfliktu, byl uranový průmysl. Po celém území Čech byla rozeseta řada důlních podniků, kde se těžila uranová ruda pro výrobu atomových pum. Vzhledem k tomu, že z řady důvodů byla zanedbána ochrana proti zhoubnému záření, režim k těžbě a zpracování rudy využíval práce vězňů, velmi často obětí tehdejších politických procesů. Mladý historik F. Bártík zachytil ve své práci poměry vládnoucí v jednom z nejproslulejších pracovních táborů – v táboře Vojna na Příbramsku v období padesátých let.

Na základě svědectví vězňů popisuje jak pracovní podmínky na dole, tak denní program vězněných a líčí nejděsivější místo celého zařízení – tzv. Bunkr. Poskytuje tak ohromující svědectví o oné době i osudech lidí v ní, svědectví, určené především mladým lidem jako varování před opakováním něčeho podobného.

Komentáře ke knize
František Bártík

Ve své odborné práci se zaměřuje na problematiku táborů nucených prací a uranových dolů v komunistickém Československu. Je autorem řady studií na daná témata. V letech 2000 až 2007 byl pracovníkem Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu , v současnosti pracuje jako historik moderních dějin v Hornickém muzeu Příbram – Památníku Vojna.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více