Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Státověda a theorie politiky

Zdeněk Neubauer

Jan Laichter | 1948


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 487-[I]
Jazyky: česky
Edice: Laichterův výbor nejlepších spisů poučných 48x
Vydání: 2. vyd
Vydáno v: Praha
Náklad: 3 300 ks
Poznámka: obálka Jaroslav Benda
Vystaveno: po 2. listopadu 2020 11:30
Číslo položky: 124607

Vychází-li Neubauerova Státověda; v krátké době v druhém vydání, dokazuje to, že thema je vskutku časové a že bylo nezbytně třeba napsat a vydat takovou soubornou knihu.
V přítomné době velikých politických a sociálních převratů a na osudové křižovatce světové politiky potřebuje náš národ naléhavě zevrubného vědeckého poučení o věcech státu a politiky. Tím spíše, že v naši literatuře nebyla dosud vydána souborná státověda, jakých mají velké národy řadu. Dílo Zd. Neubauera je systémem poznatků o celém souboru problémů státu a politiky a je neseno důslednou snahou po přísné objektivitě a nestrannosti. Vypořádává se nejen s tradiční problematikou státovědeckou, jak ji vytvořila věda o státě od Platona a Aristotela až po Jiřího Jellinka, nýbrž zabývá se i problematikou zcela novou, která vznikla až v posledních desítiletích a vyhrotila se zejména po druhé světové válce. Spojení tradiční i moderní problematiky vynutilo si novou systematiku státovědy: v prvém oddíle jedná kniha o základních pojmech, ve druhém o právní struktuře státu, ve třetím o státních ideologiích, ve čtvrtém o státním zřízení a v pátém o problémech demokracie. Podobný obsah činí knihu přehlednou a použitelnou i pro poučení o jednotlivých otázkách a zevrubný věcný rejstřík umožňuje její použití jako encyklopedie abecedně sestavené.
Autor této první české Státovědy je významný představitel moderní právní nauky, známé pod jménem theorie normativní. Od r. 1935 byl profesorem ústavního práva.

Komentáře ke knize
Zdeněk Neubauer

Zdeněk Neubauer byl český filosof a biolog. Je považován za jednoho z nejvýznačnějších zastánců postmoderního myšlení ve vědě v České republice; za své antiscientistické postoje byl kritizován ze strany skeptického hnutí. Studoval biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze a filosofii na Filozofické fakultě téže univerzity, koncem 60. let strávil tři roky na studijním pobytu v italské Neapoli. V roce 1970 získal titul doktor přírodních věd a rok později titul doktor filozofie . V sedmdesátých letech pracoval v laboratořích Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, později jako programátor. Významně se podílel na neoficiálních a polooficiálních seminářích, přednáškách, sbornících věnovaných filosofii, vědě, technice, přírodě. Od roku 1990 přednášel na Katedře filosofie a dějin přírodních věd Přírodovědecké fakulty UK, v letech 1990 až 1996 byl vedoucím katedry. V roce 1991 se stal docentem obecné biologie, v roce 1992 pak profesorem; obě řízení absolvoval na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Švagrem Zdeňka Neubauera byl český filosof, disident a politik Václav Benda, manžel sestry Kamily, jeho otcem Zdeněk Neubauer, představitel brněnské normativní právní školy. Ve svém díle se zabýval zejména epistemologií, vztahy mezi vědou a filosofií, hermetismem, křesťanskou filosofií, ale „odbíhal“ též k literatuře či jazykovědě. Jeho originální myšlení ovlivnilo mnoho přímých i nepřímých žáků a spolužáků, filosofů, vědců či umělců. Z jeho vědecké dráhy je ceněn objev tzv. „genového přepínače“, resp. objev estetiky bakteriálních kolonií. Podílel se na Čtvrtcích v pražské Viničné ulici, na Letní filozofické škole či na Ekologických dnech Olomouc. V roce 2001 se stal laureátem Ceny Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97....

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet